Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) Teşkilat ve Görevleri Hakkında 652 sayılı kanun hükmünde kararnamenin (KHK), eğitim hizmetini kamu hizmeti olmaktan çıkarıp "piyasa ilişkileri" içinde yeniden yapılandıracağını söylüyor.
KHK'nin 23. maddesinde yer verilen hükümlerinin*, bugün "eğitim kampusları" ya da "eğitim kentler" olarak ifade edilen projenin alt yapısına dayanak olduğu belirtildi.
Açıklamada yukarıda verilen maddeler şöyle yorumlandı:
* Genellikle Hazine arazisi üzerinde, "ortak girişim" şeklinde de karşılaşabileceğimiz özel bir şirket bir okul inşaatı yapacak
* Bu şirket, okulda eğitim-öğretim donanımını sağlamak, eğitim-öğretim hizmetleri dışındaki hizmetlerin sunumunu ve ticari alanların işletilmesini de üstlenebilecek
* Böylelikle devlet, okulu inşa eden, teknik donanımını sağlayan ve eğitim-öğretim hizmeti dışındaki temizlik, yemekhane, kantin, otopark, güvenlik gibi hizmetleri de sunan şirkete 49 yıla kadar yapılabilecek sözleşme süresi içerisinde yıllık kira bedeli ödeyecek.
MEB Eğitim Kampusları Yönergesi'nin 4. maddesinde eğitim kampusu; MEB'e bağlı değişik tür ve derecedeki birden fazla okul ve kurumlar ile bunlara bağlı pansiyon, yatakhane, yemekhane, laboratuvar, kütüphane, spor alanları, rehberlik ve sağlık ünitesi, konferans salonu, çok amaçlı salon ve benzeri yerleri içerisinde bulunduran alanı ifade ediyor.
Açıklamada, bu kampus modelini oluşturmada "Kamu Özel Ortaklığı" modelinin oynayacağı rolün, eğitim hizmetinin geleceği için hayati öneme sahip olduğu belirtildi.
"Eğitime yeterli bütçe ayır, ticarileştirme"
Projedeki temel amacın, göç alan büyükşehirlerde sınıf mevcutlarının azaltılması olarak ifade edildiği belirtilen açıklamada, "Asıl amaç, eğitim hizmeti içerisine büyük şirketleri çıkmamak üzere yerleştirmek" dendi.
Açıklamada, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) şu sorular yöneltildi:
* Okulların kent dışına çıkarılmak istenmesinin gerekçeleri ne?
* Kent içindeki okul arazileri ve binaları yerli, yabancı sermayeye peşkeş mi çekilecek? Bu arazilerin ve binaların akıbeti ne olacak?
* Farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin, "eğitim kampusu" adı altında kurulacak mekanlarda birlikte eğitim görmelerinin yaratacağı olumsuz etkiler değerlendirildi mi?
* Bu kampuslara ulaşım, öğlen yemeği vb gibi giderler velilere ekstra bir maliyet olarak geri dönecek mi?
Açıklamada, MEB'in daha iyi bir hizmet vermesi için eğitimi ticarileştirmek yerine, eğitime yeterli bütçe ayırmasının gerekli olduğu belirtildi. (NV)
* KHK'nin 23. maddesinin ilgili hükümleri:
(1) d) Okul ve eğitim yerleşkesi gibi eğitim tesislerinin okul ve eğitim tesisi olarak kullanılmak kaydıyla gerçek kişilere veya özel hukuk tüzel kişilerine kiralanmasına ilişkin işleri yürütmek.
(3) a) Yapılmasının gerekli olduğuna Bakanlık tarafından karar verilen eğitim öğretim tesisleri, Bakanlık tarafından verilecek ön proje ve belirlenecek temel standartlar çerçevesinde, kendisine veya Hazineye ait taşınmazlar üzerinde ihale ile belirlenecek gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine kırk dokuz yılı geçmemek şartıyla belirli süre ve bedel üzerinden kiralama karşılığı yaptırılabilir.
c) Kira bedeli ve kiralama süresinin tespitinde; taşınmazın gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine ait olup olmadığı, bedelsiz Hazine taşınmazı devredilip devredilmediği, yatırımın maliyeti, eğitim öğretim donanımının bu kişiler tarafından sağlanıp sağlanmayacağı, kiralama konusu taşınmaz ve üzerindeki eğitim öğretim tesislerinde eğitim öğretim hizmetleri dışındaki hizmetlerin ve alanların işletilmesinin kiralayana verilip verilmeyeceği hususları dikkate alınır.