* Fotoğraf: AA
Demokrasi İçin Birlik (DİB), 2021 bütçesinde eğitime ayrılan paya ilişkin bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gerçekleşecek görüşmeler öncesi yazılı açıklama yaptı.
“Eğitime ayrılan bütçe kadar, bu bütçenin ne kadar adil ne kadar sosyal ve ne kadar bilimsel kullanılacağı da önemlidir” denilen açıklamada, pandemi sonrası eğitimin eşitlik ve adaletten uzak olduğu ifade edildi.
TIKLAYIN - "Uzaktan eğitim en çok yoksul ailelerin çocuklarını etkiledi"
DİB, bütçe konuşulurken yanıtlanması gereken sorular olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
Eşit derecede ulaşım olacak mı?
* 2020 yılı ile başlayan ve etkileri birkaç yıl daha sürebileceği öngörülen pandemi ortamında bütün öğrencilerin eşit derecede eğitime ulaşabilmesi mümkün olacak mıdır?
* Gelir eşitsizliğinin hızla arttığı ve toplumun önemli bir kısmının hızla yoksulluğa itildiği bu ortamda tüm hanelerdeki çocukların eğitime ulaşmasını sağlayacak bilgisayar ve internet altyapısı ivedilikle temin edilecek midir?
* Tüm öğrenciler için -belli bir kullanıma kadar- ücretsiz internete erişim imkanı sağlanabilecek midir?
Güvenli eğitim sağlanabilecek mi?
* Pandemi koşullarında yüz yüze eğitimin riskleri minimuma indirilebilecek midir? Bu sosyal mesafeyi dikkatte alarak derslik sayısı yeterli sayıya ulaştırılabilecek midir?
* İlköğretim çağında okuyan çocukların köylerinde, mahallelerinde, sokaklarında, ailelerinden uzaklaşmadan güvenli bir şekilde eğitim görmeleri sağlanabilecek midir?
* Aileler daha ne kadar çocuklarının güvenli bir şekilde eğitim almaları için bütün hijyen malzemelerini temin etmek zorunda kalacaklardır? Ailelerin üzerinden bu ilave yük ve sorumluluk ne zamana kadar sürecektir?
Kamu hizmetine dönüştürülecek mi?
* Öğretmen maaşlarını yük gören bakış açısı terk edilerek, atamalarda sadakat yerine liyakata geçilerek, boş köy okullarında bekleyen öğrenciler öğretmenlerine kavuşabilecek midir?
* Bir sosyal hak olan eğitim, özel sektör rantı olmaktan çıkarılarak bir kamu hizmetine dönüştürülecek midir?
Sosyal hakları öğrencilere teslim edilecek mi?
* Eğitimi dinci cemaatlere teslim etmeye, bu cemaatlere kaynak aktarmaya ve öğrencileri karanlık bir meçhule bırakmaya ne zaman son verilecektir?
* Kamusal, bedelsiz, bilimsel ve laik eğitime ulaşmak herkes için bir SOSYAL HAK’tır. Bu hak 2021 yılı bütçesiyle öğrencilerimize artık teslim edilecek midir?
(TP)