Bir avuç kadın, Mamaklı hemcinslerinin dertlerine derman olmak için 10 yıl önce Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı'nı kurdu. Vakıf, Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın katkıda bulunduğu MATRA Projesi (Orta ve Doğu Avrupa Sosyal Dönüşüm Programı'nın Flemenkçe kısaltması) ile Mamaklı 500 kadını iş hayatına kazandırmak için çalışıyor.
Kadınlar ne ister?
Proje koordinatörü Zuhal Arnaz Tataroğu, "Mamak'ta kadın olmayı", vakfı ve projeyi anlattı:
"Toplumun en dezavantajlı kesimi gecekonduda yaşayan kadınlar ve gençler olduğu için bu kitleyi hedef seçtik. Mamak'ta cinsiyete dayalı ayrımcılık, aile içi şiddet, kırsaldan daha çok. İlk göç yıllarında kadının kendisini tanıması, kentin olanaklarından yararlanması mümkün değil. 25 yıldır Mamak'ta yaşadığı halde kent merkezine gitmemiş kadınlar var.
Vakıftaki çalışmalara kadınları getirmek için ev ziyaretleri yaptık, kahvehanelere gidip eşleriyle konuştuk. 'Mamaklı kadın ne ister' onun cevabını bulduk. Çocukları için iyi bir gelecek ve bunun içinde ders çalışma, ek ders olanağı sağlanmasını istediler. Onları sağladık. Çocuklar okuldan çıkınca kütüphanemizde rehber öğretmenler eşliğinde hem ödevlerini yaptı hem de sosyal faaliyetlerde bulundu.
Aramızdaki iletişim pekişince kadınlar kendileri için bir şeyler istemeye başladı. Başlangıçta dikiş-nakış ve el sanatları. Talepler artınca bilgisayar ve dil öğrenmek isteyenler için imkân sağladık. Şimdi ev dekorasyonundan muhasebeye, tiyatro grubu ve kadın korosundan panellere kadar pek çok alanda faaliyetimiz var. Mamaklı kadınlara kapımız açık. Yaş sınırı yok, ücret yok. Hollandalı yardım kuruluşu Nehem'in de aracılığıyla 500 kadını 2.5 yıl içinde eğitmeyi hedefliyoruz."
MATRA Projesi, hiç çalışmamış ama çalışmak isteyen kadınlar için eylül ayında başlatıldı. Kadınlara ilk önce güçlerinin bilincine varmaları ve kendilerini tanımalarına yardımcı olmak amacıyla yedi hafta süren özgüven eğitimi, bunun ardından altı hafta girişimcilik eğitimi ve son olarak da meslek eğitimi sunuluyor.
AB de uyguladı
Proje direktörü Özden Yalım Kutluer ve Nehem'in proje koordinatörü Caterina Occhio'nun verdiği bilgiye göre MATRA, AB'ye aday ülkelerde sivil kalkınmayı sağlamak için uygulanan bir proje. Aynı proje geçtiğimiz dönem üye olan 10 aday ülkede de uygulandı.
Proje kapsamında vakıfta şimdiye kadar 80 kadına 'özgüven eğitimi' verildi. İkinci gruptaki 80 kadının özgüven eğitimi ise 4 Şubat'ta bitti. "Eğitici eğitimi"nin de bulunduğu proje kapsamında girişimcilik eğitiminin ardından kuaförlükten tekstile, ayakkabıcılıktan muhasebeciliğe kadar uzanan bir yelpazede meslek eğitimi verilecek.
"Güvenimiz yerine geldi"
Havva Kaya (42 yaşında): Buradaki eğitimi bitirdikten sonra vakıfta eğitimci olmak istiyorum. Daha önce Halk Eğitim Merkezi'nde usta eğitici olarak çalışmıştım. Ancak burada eksiğimin ne kadar çok olduğunu gördüm. Özgüvenim arttı.
Sultan Tiftik (37 yaşında): Buraya dört aydır geliyorum. Evdeyken çok öfkeliydim. Bunun acısını da çevremden çıkarıyordum. Hayatta hiçbir şey yapamayacağımı düşünüyordum. Şimdi kendime güveniyorum.
Serap Pelen (32 yaşında): Ev hanımıyım. Buradaki eğitimimi bitirdikten sonra güzellik uzmanı olmak istiyorum.
Ceylan Küpeli (21 yaşında): Özgüven eğitimi aldım. Şimdi çocuk gelişimi eğitimi alacağım. Çocuk bakımı ile ilgili bir yer açmayı düşünüyorum. (BB)