İnsan Hakları Derneği (İHD) de yaptığı açıklamada akraba evliliğinin yol açtığı sakatlık oranının yüzde 28 olduğunu vurguladı, gerekli önlemlerin bir an evvel alınmasını istedi. Diğer nedenleri şöyle sıraladı:
- Sağlık hizmetlerinin yetersizliğiyle birleşen kazalar, afetler,
- Beslenme yetersizliği.
Gerekli önlemler alınsın
Eğitim-Sen'in talepleriyse şöyle:
- Yollar, binalar, toplumsal yaşam alanları engellilerin ihtiyaçlarına uygun bir düzenlemeye kavuşturulmalı,
- Engellilerle ilgili her türlü eğitim, yardım ve diğer etkinlikler devlet eliyle yapılmalı,
- Özel eğitime bütçeden yeterli kaynak sağlanmalı, özel eğitim kurumları ve okullarının sayısı artırılmalı,
- Engelli çocuklarının kullandıkları bütün cihazlar devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanmalı,
- Çocukların sosyal aktivitelerini geliştirecek etkinliklere öncelik verilmeli,
- Yeterli sayıda öğretmen, rehberlik uzmanı, psikolojik danışman ve yardımcı hizmet personeli kadrosu açılmalı, personel hizmet içi eğitimden geçirilmeli,
- Bilimsel olarak oluşturulmuş plan ve programlar eşliğinde engelliliğe yol açan etmenler ortadan kaldırılmalı,
- Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bağımsız bir Özel Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü kurularak, hizmetlerin toplumun tüm kesimlerine ulaşması sağlanmalı,
- Engelliler için yeni istihdam alanları yaratılmasına özen gösterilmeli, yasal olarak özürlü çalıştırmak zorunluluğu bulunan işyerlerinin denetimleri yapılmalı.
Türkiye BM Sözleşmesini onaylasın
İspanya ve Güney Afrika da dün (3 Aralık) Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesini onayladı. Böylelikle sözleşmeyi onaylayan ülke sayısı 10'a çıktı. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için onaylayan ülke sayısının 20'ye ulaşması gerekiyor.
13 Aralık 2006'da BM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve 30 Mart 2007'de taraf devletlerin imzasına açılan Sözleşme aynı tarihte Türkiye tarafından da imzalandı. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için Meclis tarafından onaylanması gerekiyor.
Toptan: Siz eksiklik var deyin, biz gerekeni yapalım
Sayıları 8,5 milyonu aşana engelliler dün, seslerini duyurmaya çalışırken, Meclis Başkanı Köksal Toptan, ihtiyaçları olan yasal düzenlemelerle ilgili açık çek verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da engellilere dönük eğitimin altyapısını zenginleştirmeye yönelik adımlar attıklarını söyledi.
Radikal gazetesinin haberine göre Devlet Bakanı Nimet Çubukçu başkanlığında, uluslararası alanda başarılı engelli sporcu ve sivil toplum örgütü yöneticilerini dün Meclis'te kabul eden Toptan, engellilere eğitimin önemini anlattı.
"Meclis olarak bu alanda ne yapmak gerekiyorsa hepsini yapmaya hazırız. Bize, şu yasal eksiklik var diyeceksiniz, biz de yapacağız."
Hükümetin geçen yıl çıkardığı Özürlüler Yasası, engelli haklarını savunan örgütlerce gerekli yaptırımları içermediği, sakatlara yönelik ayrımcılığı önlemede yetersiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilmişti. (GG)