Çiftçi dernekleri, odalar ve sendikalar, bir doğal afet olan kuraklığın sigorta kapsamına alınmasını talep etti. Ancak Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu’na göre, sigorta haklarını genişletmek şöyle dursun, yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile üreticinin sigorta yaptırması bile zorlaşacak.
Geçen yıl sadece dört ürüne verilen kuraklık desteği uygulamasının dar kapsamlı olduğunu belirten üretici temsilcileri, ürünlerin tamamına tarım sigortası uygulanması halinde mağduriyetin giderileceğini ileri sürdü.
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kamil Okyay Sındır konuyla ilgili şunları söyledi:
"Zaman içinde bütün ürünleri kapsayan ve kuraklık güvencesi sağlayan bir fon oluşturulmalı. Kuraklık bir afettir ve çiftçiler bu afeti önleyemez. O nedenle tarım sigortaları kapsamında ele alınmalı."
"Zarar, Türkiye çapında"
Tarım Bakanlığı’nın geçen yıl buğday, arpa, korunga ve fiğ ürünlerine kuraklık desteği verdiğini hatırlatan Sındır, ancak bu desteğin de yüzde 25 zarar olması halinde verildiğini ve zararı tam olarak karşılamadağını ifade etti.
Sındır, bütün tarımsal ürünlerin kuraklıktan etkilendiğine dikkat çekerek, en çok incir, pamuk ve zeytin üretiminde verim ve kalite düşüşü yaşandığını vurguladı. Türkiye çapında bütün ürünlerin zarar gördüğünü kaydeden Sındır, "Örneğin, Trakya’da çeltik, baklagil üreticileri de zarar gördü" dedi.
Üretici sigorta yaptıramıyor
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu Sözcüsü Abdullah Aysu ise, "Yeni yasayla çiftçinin asgari ücret düzeyinde bir kazanç elde etmesi gerekiyor. Türkiye’deki çiftçilerin aylık asgari ücret kazanamayanları yüzde 80’in üzerinde. Asgari ücret kazananlar ise kazancının yüzde 33’ünü prim olarak ödüyor" dedi.
Üretim ve pazarlamanın sezonluk olduğu sektörde, aylık kazanç beklenmesinin de doğru olmadığına vurgu yapan Aysu, haklardan ancak sigorta yaptırma gücüne sahip olanların yararlanabileceğine de dikkat çekerek fiyat politikalarının düzenlenmesi gerektiğini savundu.
Kuraklık nedeniyle yüzde 30 ürün kaybı yaşandı
Ege Çiftçiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Tanman da, tarım sigortası yasasında kuraklık maddesi bulunduğunu iddia ederek; sigorta şirketlerinin, kuraklık maddesini dikkate almadığını söyledi. Şirketlerin tarım ürünlerini sigortalamak istemediğini belirten Tanman:
"Sigorta yapmamak için birçok bahane uyduruyorlar. Yangına, sele sigorta yapılabilirse, kuraklığa da yapılabilmeli."
Geçen sene kuraklık nedeniyle yüzde 30’luk ürün kaybı yaşandığını hatırtan Tanman, bu yıl da aynı oranda bir düşüş beklendiğini ifade etti. Tanman, en çok pamuk, incir gibi ürünlerin kuraklıktan olumsuz etkileneceğini tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.
Kuraklıktan en çok Ege etkilendi
Kuraklıktan en fazla İzmir ve Ege Bölgesi'nin etkilendiğini vurgulayan Ziraat Odası İzmir Şube Başkanı Sedat Köse, "Barajlarda doluluk oranı yüzde 19’a kadar indi" dedi. (BT/GG)
* Ege Telgraf Gazetesi'nde yayınlanan orjinalinden derledik.