"Kendi göbeğini kendisi kesen gazete olacağız"
E.G.- Yeni bir gazete fikri nasıl doğdu?
M.T.- Esas olarak ihtiyaçtan doğdu. Hürriyet, Milliyet ve Sabah gazetelerinin bölge ilavelerini kapatmasıyla boşluk oluşmaya başladı. Bunu Yeni Asır'ın ekonomik krize girişi takip etti. Bu süreç, hem bir çok gazeteci arkadaşımızın işsiz kalmasına neden olurken hem de okuyucu açısından büyük bir tatminsizlik doğurdu. Çünkü seçenekler bir anda ortadan kayboldu. Bölge haberlerini izlemek isteyenler için tek bir gazete kaldı. Haber çeşitliliği biterken, sokaktaki insanın, sivil toplum örgütlerinin ve bölge siyasetçilerinin seslerini duyurabileceği, sayfalarında kendilerini görebileceği bir yayın organı kalmadı. Yeni Asır'ın da gerek rakipsiz kalması gerekse de farklı sorunlarla uğraşması bunda önemli rol oynadı. Dolayısıyla hem toplumda hem de basın sektöründe böyle bir ihtiyaç oluştu. Biz de böyle bir gazeteye öncülük yapalım, hem toplumdaki beklentiye cevap verelim hem de işsiz arkadaşlarımızın hepsine olmasa da önemli bir kısmına iş imkanı sağlayalım istedik.
"Bir zamanlar 7 bölge gazetesi vardı"
E.G.- Kendinize rakip olarak Yeni Asır'ı mı görüyorsunuz?
M.T.- Hayır. Böyle bir düşüncemiz kesinlikle yok. Keşke İzmir'de Yeni Asır dışında başka gazeteler olsa da seçenekler çoğalsa. Çünkü Ege bu potansiyele sahip. Bir zamanlar Ege'de 7 bölge gazetesi yayın yapıyordu. Sonunda kala kala bir tek gazete kaldı. Bizim Yeni Asır'dan farklı bir çizgimiz olacak. Herkes kendi kulvarında gidecek.
E.G.- Bu farklı çizgi ve kulvar içinde yayın politikanız nasıl olacak?
M.T.- Aslında Yeni Asır'la böyle bir kıyas içine girmek istemiyorum. Ancak, bir kere haberlerimiz daha yerel olacak. Daha İzmir ve bölgenin sorunlarına yönelik olacak. Daha muhalefet yapan bir gazete olacağız. Yani sokaktaki insanın içinde yaşadığımız şu kötü koşullarda sıkıntısını, düşüncesini, söylemek istediğini söyleyen bir gazete olacağız. Bunu sağlamak için de bağımsız ve kendi göbeğini kendi kesen bir gazete olma özelliğimizi baştan itibaren koruyacağız. Kendi yağımızla kavrulacağız ve ayaklarımız daima yere basacak. Tüm siyasi partilere, gruplara, yapılara eşit mesafede olacağız. Sadece haber vermeyi ilke edindik.
"Sokaktaki insanın sesi olacak"
E.G.- 'Muhalefet yapacağız' demekle neyi kastediyorsunuz?
M.T.- Kör bir muhalefeti kastetmiyoruz. Kimseyle görülecek bir hesabımız yok. Doğru varsa bunun doğru olduğunu ama yanlış varsa da bunun yanlış olduğunu yazacağız. Hiçbir şekilde manipülasyona yönelik veya provakatif habercilik söz konusu olmayacak. Ama Türkiye'nin bu zor koşullarında sokaktaki insan, neyi söylemek istiyorsa bu gazetede onu görecek. Mevcut yayın kuruluşlarında gördüğümüz haber veriliş biçimlerinin dışında bir tarzımız olacak. Yani bir grubun ya da bir siyasi yapının ya da herhangi yapının hoşuna gitmek için habercilik yapılmayacak. Kimseye yaranmak peşinde olmayacağız. Tek işimiz gazetecilik olacak, başka bir sektöre açılmayı hiç düşünmüyoruz.
E.G.- Ege basın tarihine baktığımızda gazetelerin ya çeşitli baskılarla kapatıldığını ya da sonunda en güçlü rakibi Yeni Asır tarafından satın alınıp kapandığını görüyoruz. Bu sürece çıkacak gazetenin bir etkisi olacak mı?
M.T.- Daha önce bir çok gazete kapandı. Sadece işadamı Selçuk Yaşar 3 gazete açtı ve kapattı. Bu sefer, gazeteyi sadece gazetecilik yapmak için çıkaran ve bunu yaşatmayı ilke edinmiş bir gazeteci; Aydın Bilgin var önümüzde. Bu önemli bir ayrıntı. O gazeteler kapatıldığı zaman karşılarında çok güçlü bir rakip vardı. O rakip her bakımdan yeni çıkmış bir gazeteyi sindirebilecek veya caydırabilecek bir ağırlığa sahipti. Ama şimdi karşımızda öyle bir güç yok. Onlar kendi dertleriyle meşgul ve yaşam savaşı veriyorlar, ki, yaşamalarını isteriz... Ama bizim yayın hayatımızı engelleyecek hele hele sona erdirecek bir girişimin içinde olabilecek güçte ve yeterlilikte değiller.
"Kendi baskı tesisimizi kuracağız"
E.G.- Başka bir gazetenin matbaasında basılmanın ileride dezavantaj oluşturacağını düşünüyor musunuz?
M.T.- Şimdilik böyle bir kaygımız yok. Ancak gazete olarak en kısa sürede kendi baskı tesisimizi kuracağız. Bunun için çalışmalar sürüyor. Ancak gerçekleşmesi 1.5 - 2 ayı bulur. Biz çıkışımızı daha fazla ertelememek için böyle bir yola gitmeyi uygun gördük.
E.G.- Personel ve ücret politikanız nasıl olacak?
M.T.- İlk etapta yaklaşık 60 - 65 kişiye iş imkanı sağlamayı düşünüyoruz. Tabi bunda ağırlığı işsiz gazeteciler oluşturacak. Yalnız ilk başta ücretleri fazla yüksek tutamıyoruz. Bunun sebepleri ise malum. Ülkenin tarihinde en ağır ekonomik bunalımını yaşadığı bir çok işletmenin ardı ardına kapandığı bir ortamda büyük bir cesaretle yeni bir gazete çıkarıp yaşatmayı hedefliyoruz. Neticede bir gazetemiz ve bir işimiz var, işimizi koruyacağız, gazete kazanacak bununla birlikte biz de kazanacağız. İşin formülü bu.
Tiraj hedefi 10-15 bin
E.G.- Tiraj hedefiniz nedir?
M.T.- İlk etapta 10 - 15 bin tiraj hedefliyoruz. Bu zaman içinde artacaktır. Ancak bunun bir de maliyet hesapları vardır. Çok tiraj çok kar demek değildir. Biz bunu en uygun noktaya getirmeyi amaçlıyoruz. Eğer ilan geliriniz yoksa çok gazete satmak işe yaramaz çünkü gazeteler satıştan pek para kazanmazlar. Önemli olan çok satmak değil etkinliği ve ağırlığı olan bir gazete olmak.
E.G.- Ana gazete yanında ilaveleriniz olacak mı?
M.T.- Hafta içi 6'sı spor toplam 20 sayfa ve ana gazeteden ibaret olarak çıkacağız. Hafta sonları ise çeşitli ilaveler vermeyi düşünüyoruz. Bunda da ilk etapta spor ilavesi geliyor. Ayrıca bulmaca ve sektör ilaveleri de vermeyi planlıyoruz.
E.G.-Yazar kadronuzda kimler yer alıyor?
M.T.- Öncelikle iki eski bakanımız var. İzmirlilerin yakından tanıdığı, spor camiasının iyi bilgidi, iş dünyasının sevdiği bir isim eski Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu ve İzmir'de yıllarca valilik yapan, İzmirlilerin çok sevdiği eski İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş, yazar ailemizde. Ayrıca Konak Belediyesi'nde iki dönem üst üste seçilen tek isim olan eski başkan Ahmet Sarışın, Cevdet Florat da olacak. Bunlara daha bir çok değerli kalemi eklemeyi istiyoruz. Tabi bölgede amatöründen profesyoneline kadar tüm spor dalları ve kulüplerinin haberlerinin yeralmasını amaçladığımız spor sayfalarımızda da çok değerli ve etkili yazarlarımız var.
Gazete adının öyküsü
E.G.- Son olarak 'Haber Ekspres' isminin öyküsünü anlatabilir misiniz?
M.T.- Yüzlerce alternatif isim tartıştık. İlk önce 'Haber' kelimesinin seçilecek isimde geçmesini benimsedik. Ancak esas akılda kalacak isim 'Ekspres'ti. Ege Ekspres yıllar önce İzmir'de yayınlanmış ve hala büyük prestiji olan bir gazetenin adıdır. Ekspres ismi bu yüzden bize cazip geldi ve neticede ortaya 'Haber Ekspres' çıktı.
E.G.- Peki daha önce yine Aydın Bilgin'in internet üzerinden yayın yapan 'Haber Express' isimli bir sitesi vardı. Bu devam edecek mi?
M.T.- Evet. Ancak bu bir haber sitesi olmaktan çok gazetenin içeriği ve arşivinin takip edilebileceği bir site olarak kalacak. Sürekli güncellenen bir haber sitesi düşünmüyoruz.(EG/YÖ)