Ege Üniversitesi Rektörlüğü 301 madencinin öldüğü Soma iş cinayeti sonrası yapılan eylemde oluşan maddi zararı, dava tamamlanmadan öğrencilere kesti. Üniversite zararı öğrencilere kesme kararını 3 Temmuz 2018 günü aldı. Tebligatlar öğrencilere ulaşmaya başladı.
Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi’nden 38 öğrenci, 13 Mayıs 2014'te Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin ardından Ege Üniversitesi Yabancı Diller Hazırlık binasını işgal etmişti. Helikopterler eşliğinde düzenlenen operasyonda 38 öğrenci gözaltına alınmıştı.
TIKLAYIN - Polis Ege Üniversitesi İşgalini Bastı, 39 Öğrenci Dövülerek Gözaltına Alındı
16 sayfalık iddianamede öğrenciler, “Eğitim ve öğretim hakkına engel olunması, kamu malına zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve örgüt propagandası yapmak”la suçlanıyordu.
İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın sonuçlanmasını beklemeyen Ege Üniversitesi Rektörlüğü, öğrencilere kamu malına zarar verdikleri iddiası ile toplam 338 bin liralık fatura çıkardı.
Karar öğrencilere tebliğ edildi. Çağdaş Hukukçular Derneği adına davayı takip eden avukatlardan Gül Kireçkaya, konuya ilişkin itiraz dilekçesi yazarak "hasar tespiti dahi yapılmadan bu kadar yüksek bir meblağının nasıl çıkarıldığını" sordu.
Avukat: Camları, kapıları kolluk gücü kırdı
Büyütmek için tıklayın. |
Konuya ilişkin bianet'e bilgi veren Kireçkaya, geçtiğimiz günlerde maden ocağını işleten Soma Holding patronunun beraat ettiğini hatırlatarak şöyle konuştu:
"Ceza ve yargılanma sonuçlanmadan öğrencilere böyle bir fatura çıkarılmış. Henüz kusur tespiti yapılmadı, operasyon sırasında kolluk güçlerinin verdiği zararlar tespit edilmedi.
"Camlar kırılarak içeri gaz bombaları atıldı, çatıya kaçan öğrencileri yakalamak için kapılar kırıldı. Öğrencilerin yaptıkları tek şey duvara yazı yazmak. Kolluk güçlerine de ödeme emri gönderildi mi?"
Özkan: Bize uygulanan şiddetin faturasını kim ödeyecek?
Davada yargılanan öğrencilerden biri olan Abdulkadir Özkan ise Ege Üniversitesi yönetiminin haksızlık yaptığını ve hiç bir öğrencinin bu parayı ödeyemeyeceğini belirtti. O gün bir haksızlığa ve işçilerin yaşamını yitirmesine karşı öğrencilerin bir araya geldiğini ve demokratik haklarını kullandıklarını söyleyen Özkan, "Bu hukuksuz bir karar, daha dava bile sonuçlanmadı. O gün birçok arkadaşımız yaralandı, günlerce gözaltında kaldık. Bize uygulanan şiddetin faturasını kim ödeyecek?" dedi.
Öğrencilere bir ay süre tanındı
TIKLAYIN - Üniversitede Soma İşgaline 836 Yıl Hapis İstemi
Eğer itiraz dilekçesi kabul edilmezse bir ay içerisinde cezayı ödemek zorunda kalacak olan öğrencilerin bir sonraki duruşması 16 Ekim 2018 tarihinde görülecek. (CK/HK)