Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen 21 öğrenci gözaltına alındı.
bianet’e konuşan avukat Atakan Güngör savcının talimatıyla öğrencilerin işlemlerin ardından serbest bırakılacağını söyledi.
“Okulda basın açıklaması yapmak isteyince gözaltına alınmışlar. Gerekçe, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet. Saat 16.00 itibariyle Konak Güvenlik Şube’deler. Tutanakların hazırlanmasının ardından ifadelerini verip serbest bırakılacaklar."
Saat 14.00 sularında gözaltına alınan öğrenciler saat 18.00 civarında serbest bırakıldı.
İzmirehaber.com’da yer alan habere göre özel güvenlik görevlileri öğrencilere beş dakikalık süre içerisinde dağılmasını söyleyerek, aksi durumda müdahale edeceklerini belirtti.
Öğrenciler dağılmayınca üniversiteye çevik kuvvet girdi. Öğrenciler gözaltına alındı. Bu sırada Edebiyat ve İletişim Fakültesi içerisindeki öğrencilerin dışarıya çıkmasına izin verilmedi.
“Okulda siyaset yapma yasağı var”
Ege Üniversitesi’nde 20 Şubat’ta Fırat Yılmaz Çakıroğlu adlı öğrencinin hayatını kaybettiği olayların ardından eğitim öğretime verilen üç günlük ara verilmişti.
26 Şubat’ta tekrar okula giden öğrenciler özel güvenlik görevlilerinin kapılarda oluşturduğu güvenlik kontrol noktalarından öğrenci kimliklerini göstererek geçmiş, okul giriş noktalarında ise TOMA ve çevik kuvvet ekipleri hazır beklemişti.
bianet'e konuşan bir kadın öğrenci "okulda terörize edilmiş bir hal olduğunu" söyledi.
"Okulda siyaset yapma yasağı var. Her yerde sivil polisler var. Bugün de hem yaşananlar hem de bu durum için basın açıklaması yapılacaktı. İlk slogandan sonra gözaltı gerçekleşti."
Senatodan "eylemlere izin verilmeyecek" kararı
Ege Üniversitesi Senatosu 24 Şubat'ta yaptığı toplantıda aldığı kararda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'ndan maddeleri içeren şu ifadelere yer vermişti:
"04.11.1981 tarihli 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Dokuzuncu Bölüm Disiplin ve Ceza İşleri alt başlık;Genel Esaslar başlıklı 53. Maddesinin 7. bendinde;
"İdeolojik amaçlarla Anayasada yer alan temel hak ve hürriyetleri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü veya dil, ırk, sınıf, din ve mezhep ayrılığına dayanılarak nitelikleri Anayasada belirtilen Cumhuriyeti ortadan kaldırmak maksadıyla işlenen suçlarla bunlara irtibatlı suçlar, öğrenme ve öğretme hürriyetini doğrudan veya dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükün, huzur ve çalışma düzenini bozan boykot, işgal, engelleme, bunları teşvik ve tahrik, anarşik ve ideolojik olaylara ilişkin suçlar ile ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde, yukarıda yazılı usuller uygulanmaz; bu hallerde kovuşturmayı Cumhuriyet Savcısı doğrudan yapar."
"Öğrencilerin Disiplin İşleri başlıklı 54. Maddesinin a. bendinde,
"Yükseköğretim kurumları içinde veya dışında yükseköğretim öğrenciliği sıfatına, onur ve şerefine aykırı harekette bulunan, öğrenme ve öğretme hürriyetini, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükün, huzur ve çalışma düzenini bozan, boykot, işgal ve engelleme gibi eylemlere katılan, bunları teşvik ve tahrik eden, yükseköğretim mensuplarının şeref ve haysiyetine veya şahıslarına tecavüz eden veya saygı dışı davranışlarda bulunan ve anarşik veya ideolojik olaylara katılan veya bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere; eylem başka bir suçu oluştursa bile ayrıca uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir."şeklindeki hükümler çerçevesinde;
"Mevcut ceza yasalarının suç saydığı, eğitim ve öğretimi engelleyici, aksatıcı, terör örgütlerini veya üyelerini, her türlü şiddeti teşvik edici veya övücü görsel, fiziksel, sesli eylem ve aktivitelere ve bu amaçla yapılacak gösteri-yürüyüşlere uygulana geldiği gibi izin verilmeyeceğinin yeniden hatırlatılması kararı alınmıştır." (BK)