* Görsel: Pixabay
Menüsüne vegan seçenek ekleyen yüksek öğrenim kurumları arasına Ege Üniversitesi de katıldı.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, haberi Instagram hesabından şu sözlerle duyurdu:
“Öğrenci odaklı yönetim anlayışımız çerçevesinde öğrencilerimizin talebini dikkate alarak kampüs yemekhanelerimizde vegan menü servisini başlattık. Öğrencilerimizin taleplerini hassasiyetle ele alıp çözüm üretmeye devam edeceğiz.”
Üniversitelerde vegan menü seçenekleri
Ege Üniversitesi bu kararıyla öncü kurumlar arasında yerini almış olsa da vegan menü çıkaran ilk üniversite değil.
İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi vegan ve vejetaryen yemek alternatifleri sunan üniversitelerden bazıları.
Yönetmelikte madde var
Öğrencilerin vegan menü talepleri Yükseköğretim Kanunu’nun 47’nci maddesi dahilinde değerlendiriliyor. Kanunun ilgili maddesine göre üniversiteler, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yapacağı plan ve programlarla öğrencilerin beden ve ruh sağlığının korunması, barınma, beslenme, çalışma, dinlenme ve boş zamanlarını değerlendirme gibi sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli önlemleri almakla görevli.
Menülerde neler var?
Üniversitelerin vegan menülerinde et, süt ürünleri ve yumurta içermeyen yemekler var. Yemekler meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller gibi besinlerle hazırlanıyor.
TIKLAYIN - Vegan Tüketim Rehberi
Örneğin; bir menüde domates çorbası, nohut yemeği, bulgur pilavı ve karışık turşu oluyor. Diğer yandan ezogelin çorbası, kısır, zeytinyağlı yemekler, pilav gibi alternatifler de hayvansal olmayan yağlarla pişirilip menüde sunulabiliyor.
Marmara Üniversitesi’nin kampanyası sürüyor
Vegan menü talebine olumlu karşılık alan üniversitelerin yanı sıra hala bu hakları için mücadele eden öğrenciler de var. Marmara Üniversitesi de bunlardan biri. Öğrencilerin change.org’da devam eden imza kampanyasında şu ifadeler yer alıyor:
“Üniversitelerdeki yemekhanelerde sadece tek bir kesime dönük yemek çıkarmak hiç de adil değil! Ülke genelinde milyonlarca öğrencinin yemek yediği yemekhanelerde bu öğrencilerin hepsinin ‘etçil’ olduğunu düşünmek ne kadar da yanlıştır! Hayvansal ürün içerikli yiyecekler sadece et yiyebilenler içindir. Oysa vegan menüler tüm insanların yiyebileceği besinleri içerir. Hayvan etinden ve hayvanlardan elde edilenlerden yapılan yemekleri yemek istemeyen bizler vegan menü istemekteyiz.”
Veganlık nedir?Zaman zaman vejetaryenlik ile karıştırılan veganlık (veganizm) yalnızca bir beslenme biçimi değil. Aynı zamanda insan-hayvan-doğa ilişkisini özgürlük, adalet ve eşitlik temelli konumlandıran, güçlü bir felsefi altyapısı olan bir kavram ve yaşam biçimi:
Hayvan özgürlüğünü ve özgürleşmesini temel alan etik vegan felsefeyi ve yaşam tarzını benimseyenler; insanmerkezci ve faydacı yaklaşımlara karşı çıkarak tamamen bitki/meyve bazlı bir diyet ile beslenmeyi, hayvan bazlı veya hayvanlar üzerinde test edilmiş herhangi bir malzeme/ürün kullanmamayı ve hayvanat bahçeleri, hayvanlı sirkler, yunus parkları/tematik akvaryumlar gibi hayvanların tutsak ve istismar edildiği her türlü eğlence biçimini reddetmeyi, insan dışı hayvanlara yönelik ahlaki bir yükümlülük olarak görür. |
(TP)