İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, beraberindeki 190 kişilik heyetle, barış ve kardeşlik köprüsü oluşturmak amacıyla dün Diyarbakır’a gitti.
Heyeti Diyarbakır Havaalanı’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve heyeti çiçeklerle karşıladı.
İzmir heyetini karşılayanlar arasında ilçe belediye başkanları, iş dünyasının temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Kent Konseyi bileşenleri, sendikalar, gazeteci, yazarlar, DİAY-Der temsilcileri, Alevi, Süryani, Keldani, Ermeni cemaatin dini önderleri, akademisyenler ve çocuklarını çatışmalarda yitiren Barış Anneleri’nden oluşan yaklaşık 150 kişilik bir topluluk karşıladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da buluşmada hazır bulundu.
"Ser çavamına hatın"
Baydemir ve Kocaoğlu Şehir Tiyatrosu Salonu’nda ortak bir açıklama yaptı.
Türkiye’de İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerinin bir ilke imza attığını ifade eden Baydemir, cumhuriyet tarihi boyunca iki kentin belediyesinin ilk defa bu denli kapsamlı delegasyonlarla bir araya geldiğine vurgu yaptı.
“Umuyor ve diliyorum ki içinde yaşamış olduğumuz bu çatışmasızlık ortamı kalıcı ve nihai bir barışa evrilir. Ve bir daha bu ülkenin hiçbir evladı, hiçbir kardeş, kardeşlik kavgasına tanıklık etmez. Hem asker anneleri, hem gerilla anneleri inşallah bir gün gelecek sizlere kalıcı bir barışın müjdesini, kalıcı bir kardeşlik hukukunun müjdesini verme imkanına sahip olacağız."
“Diyarbakır’a gelişinizle Diyarbakır ve İzmir’i birbirine daha da yakınlaştırdınız. Bana göre İzmir ve Diyarbakır arasında kalplerden kalplere bir barış ve dostluk köprüsü kurulmuştur. En kalbi duygularımla, ser seramın, ser çavamına hatın, hoş geldiniz. Başımız gözümüz üzerine geldiniz.”
"İzmir'de Diyarbakır doğumlu 70 bin kişi var"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, Diyarbakır’ın, tarih boyunca İpek Yolu üzerinde, birçok medeniyetin yaşadığı, aynı şekilde İzmir’in de 8500 yıllık bir kent olduğunu ifade etti.
Zaman içerisine ortak kültür, ortak kent bilinci ve kentlilik bilincini oluşturduklarını aktaran Kocaoğlu, bugün itibari ile Diyarbakır doğumlu 70 bin kişinin İzmir’de yaşadığına dikkat çekti: “İzmir’i hemen hemen her ilimizden, her ilçemizden, köyümüzden insanımız gelerek yurt edinmiş. Barış içinde, huzur içinde yaşıyoruz.”
Konuşmaların ardından Baydemir, Kocaoğlu’na Sî û Ronahî (Gölge ve Işık) Sanat Atölyesi’nde Diyarbakır’ın çok inançlı mekanları ile surlarını kolaj olarak işlendiği cam tablo armağan etti. Kocaoğlu da ünlü İzmir Saat Kulesi’nin yer aldığı bir plaketi Baydemir’e hediye etti. (NV)