Beyoğlu'nda Meryem Ana Kilisesi'ne giderdik eskiden. Orada, yeni yılın hayırlı olması için okunan duadan sonra, din adamı yılbaşı pidesini keserdi... Yılbaşı pidesinin Paskalya çöreğinden farkı, mahleple yapılması... Yılbaşı pidesinin içine altın konulurdu. Kime rast geleceğinin heyecanı yaşanırdı. Dokuz sene önce bana da altınlı yılbaşı pidesi rast gelmişti. Bugün bizim mönümüzde de içinde altınla yılbaşı pidesi olacak.
Çocukluk yıllarımda, yılbaşı geceleri zengin bir sofra donatılırdı. Lakerda, domuz jambonu, eski kaşar sofrada yerini alırdı. Eskiden az bulunur bir şey olduğu için, cips de yılbaşı sofralarına konulurdu. Mutlaka şarap içilirdi. Yemek saat 23.00 gibi biterse, alışılagelmiş tatlı yerine, meyve yenirdi.
Saat 24.00'te, yeni yılın uğurlu gelmesi için kapı önünde nar patlatılırdı. Yeni yılın kötülüklerden arınması için de sokağa bir - iki şişe atılırdı. Yılbaşı pidesi, yeni yılın ilk dakikalarında kesilirdi, pidenin yanında çikolata drajeleri olurdu...
Şimdilerde yeni yıl, genellikle dışarıda kutlanıyor. Geleneksel kutlamalar azaldı. Ben, bu eski yeni yılları, mekanımda yaşatmaya çalışıyorum. Anlattığım ortamı hazırlayıp yeni yıla mekanımız Gourmelit Pera'da gireceğiz. Yeni yılın ilk dakikalarında altınlı pideyi keseceğiz. Yeni yılı, "Bize iletildiği gibi, bizim evde olduğu gibi" sloganıyla karşılayacağız.
Evde çok zaman geçiremediğim ve genellikle dışarıda yemek yediğim için, mutfakla aram çok iyi değil. Mevcut malzemelerden, doğaçlama birşeyler çıkarıyorum çoğunlukla. Size, fesleğen soslu makarna tarifi vereceğim...
Fesleğen soslu makarna
Malzeme: Bir paket penne makarna, domates, fesleğen, sarımsak, zeytinyağı.
Makarnayı az pişirin. Soğuk sudan geçirin. Bir kapta zeytinyağını kızdırın. Küp şeklinde kesilmiş domatesleri, fesleğeni ve sarımsağı ekleyerek bir süre kavurun. Makarna tenceresine çok az zeytinyağı koyarak makarnayı yağlayın. Daha sonra makarnayı tabağa koyarak hazırladığınız sosla süsleyin. (KÖ/ÇM)