Buna göre, bir site editörüne yıllar öncesine dayanan bir içerik nedeniyle de iftira davası açılabilecek. Şimdiye kadar, basın hukuku gereği zamanaşımı, içeriğin yayımlanmasından üç ay sonra başlıyordu.
İnternet Basın Kanunu'nu tehdit ediyor
Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, duruma tepki göstererek, bu değişikliğin LEN Yasası'nın yakında Karma Komisyon'da görüşülmesi sırasında iptalini talep etti.
"Alelacele ve sadece 20 senatörün oyladığı yasa temel değişikliklere yol açıyor" diyen RSF yasaya ilişkin eleştirilerini şöyle sıraladı:
* LEN Yasası'nda İnternet içeriği için zamanaşımı konmaması 1881 tarihli Basın Kanunu'nda getirilen ifade özgürlüğüne ilişkin temel korumayı da tehdit eder niteliktedir.
* Yasada mevcut daha başka tehlikelere bir sorun daha ekleyen bu değişikliği, ifade özgürlüğü açısından bugüne kadar saygın bir tavır alan Senatör René Trégoüet önerdi.
* Ancak, diğer bir düzenlemenin terk edilmesiyle, hem gazetede hem de İnternet üzerinden yayımlanan yazılar için zamanaşımı süresi yayım tarihinden itibaren üç ay olarak kaldı.
* Değişiklik, kişilerin İnternet üzerinden sürekli iftira içeren metinler yayımlayıp, İnternet kullanıcılarının bu metinlere erişimini -örneğin, arama motorları yoluyla bu metinlerine gönderme yapılmasını önüne geçmek yoluyla- engellemeyi amaçlıyor. Metinlerin de kamuoyuna sunulması için 3 ay beklenmemesi de amaçlanıyor.
"Sorun içtihatla çözülmeliydi"
* Aslında yasanın nasıl bir sonuç vereceğini zaman gösterecek. Çünkü, gerçekte iftira suçu genelde gündeme bağlı gelişmelerde ortaya çıkar ve nadiren önceden planlanarak yapılır. Pek de muhtemel gözükmeyen bir tehlikeli önlemeye çalışırken senatör, aslında ifade özgürlüğü açısında çok daha büyük bir tehlike yarattı.
* İnternet Hakları Forumu'ndan Lionel Thoumyre'nin belirttiği gibi, "Bazı sorunların çözümü içtihatta aranmalıydı". Böylece, hakim pekala, bir yazının yayım tarihinin onun kamuoyunun dikkatine sunulduğu an olduğu, Ağ'da yayımlandığı an olmadığına kendisi karar verebilir.
* Her koşulda, 1881 tarihli yasadaki hukuki kazanımları tartışma konusu eden bu değişiklik, derinlemesine bir tartışma ile çözümlenebilirdi. Bu yolla, zaten yeterince sorun barındıran bir yasaya ek yapılarak ele alınmasının önüne geçilmiş olurdu.
İnternette "İçerik Denetimi"ne Tepki
RSF, bir önceki gün de, aynı yasanın görüşülmesi sırasında, özellikle sitelere hosting hizmeti veren şirketlerin içeriği denetlemekle yükümlü kılınmalarına sert tepki göstermişti.
RSF, Odebi Birliği ve Hakimler ve Savcılar Sendikası ile birlikte, 9 Nisan'da Ekonomi ve Sanayi'den sorumlu Devlet Bakanı Nicolas Sarkozy'ye bir mektup göndererek, LEN Yasa Tasarısı'na müdahale etmesini istemişti.
RSF bu vesileyle, içerik denetlemeleri istenen İnternet Servis Sağlayıcıları'nın yasa metninden çıkarıldığını duyurmuştu. (EÖ/BB)