Edirne’de Meriç ve Tunca nehirlerindeki taşma nedeniyle Meriç, Tunca, Fatih, Saraçhane, Gazimihal ve Yalnızgöz köprüleri hala trafiğe kapalı. Köprülerle geçiş yapılan Karaağaç Mahallesi ve Lozan Caddesi'ne ulaşım helikopterle sağlanıyor
Anadolu Ajansı’nda yer alan bilgilere göre Meriç Nehri kenarındaki işletmeler, Adalet Kasrı, Sarayiçi Er Meydanı, Tunca Köprüsü'nün bir kısmı ve Gazimihal Köprüsü'nün tamamına yakını ile Fatih ve Kanuni köprüleri de su altında.
Taşma riski olan yerlerdeki köyler boşaltılıp, yakınlardaki okullara yerleştirildi.
Devlet Su İşleri’nin son ölçümlerine göre Meriç Nehri'nin debisi saniyede 2 bin 101 metreküpe ulaştıktan sonra düşüşe geçti.
Edirne Valiliği sitesinden bu sabah yapılan açıklamada kurtarma ve yardım çalışmaları askeri helikopterlerle aralıksız devam ettiği belirtildi. Açıklamada "Helikopterler Karaağaç bölgesine gıda malzemelerini ulaştırırken yardım taleplerine de anında cevap vererek mahsur kalan bir çok kişiyi kurtardı" denildi.
Debi yükselişi pazartesi gecesi başladı
Meriç, Tunca ve Arda ehirlerinin debilerindeki yükseliş 2 Şubat Pazartesi gecesi başladı. Nehirlerin üzerindeki tarihi taş köprüler aynı gece araç ve yaya trafiğine kapatıldı.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye başkanı Recep Gürkan ve Afet ve Acil Durum Koordinasyon İl Müdürü Erdoğan Vesek dün gerçekleştirdikleri basın açıklamasında aldıkları tedbirleri açıkladı.
Vali, Karaağaç mahallesindeki su basma riski olan yerlerdeki vatandaşların tahliye edilerek okullara yerleştirilmeye başlandığını söyledi. Değirmenyeni köyünün de boşaltılmaya başlatıldığını belirtti.
İstanbul'dan gelen kurtarma ekibi de mahsur kaldı
Edirne Valiliği’nin çağrısı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı itfaiye ile arama kurtarma birliğinden üç kişilik arama kurtarma ekibi bot motorunun durması üzerine suyun ortasında kaldı. Mahsur kalan görevlileri Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ekipleri kurtardı.
Vali Şahin, Sofya Büyükelçiliğinden aldıkları bilgiye göre nehirlerdeki su seviyesinin Çarşamba günü doruk noktaya ulaşacağı belirtildiğini, köprülerden araç geçişlerinin on gün kadar mümkün olmayacağını söyledi.
Mahsur kalanlar
Nehirlerdeki taşmalar nedeniyle mahsur kalanlara Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD) ve gönüllü balıkçılar yardımcı oldu.
Nehirlerin diğer tarafındaki Karaağaç Mahallesi ile kent merkezi arasındaki ulaşım askeri araçlar ve traktörlerle sağlandı.
Karaağaç Mahallesi'ni kent merkezine bağlayan Lozan Caddesi'ndeki işyerleri de taşkından etkilendi.
Dün gece saat 23.45 sularında ne Tunca Nehri’nin debisi bin 910 metreküp/saniye seviyesine ulaştı.
Karaağaç'a geçemeyen vatandaşların geceyi otellerde geçirmesi sağlandı. Evlerine geçemeyen vatandaşların nehir kenarında bekleyişi sürüyor.
Yağış olmazsa debilerin düşmesi bekleniyor
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, bu sabah Tunca Köprüsü çevresindeki incelemelerin ardından açıklama yaptı.
Meriç Nehri’nin debisinin seviyesinin 1800'ü geçmezken 2 bin 12 metreküpe ulaştığını aktaran Şahin, "Bunun için gerekli çalışmalarımız tamamlanmıştır. İki askeri Skorsky helikopteri nakliye ve tahliye işlemleriyle meşgul" dedi.
Şahin, Yunanistan’daki köylerde de sel yaşanması sebebiyle yetkililerin suyun kesilmesini istediğini ancak bunun mümkün olmadığını söyledi.
“Yarın ne talepleri varsa biz helikopter marifetiyle oraya yardım edeceğiz. Bu da Türkiye için tabii ki bir jest olacaktır."
Karaağaç Mahallesi'nde nehre yakın kısımdaki bazı evler tahliye edildi. Bu evlerde yaşayan 50 aile Karaağaç Mustafa Necati İlkokulu'na yerleştirildi.
Haberde, nehrin debisinin trafiğe uygun şekilde düşüş göstermesi halinde Karaağaç'a ulaşımın zırhlı personel taşıyıcılarla yapılacağı ve Bulgaristan ile Edirne'de yağışın olmaması durumunda debilerin düşmesinin beklendiği belirtildi. (BK)
* Fotoğraflar: Selahattin Kaçuru, Salih Baran, Gökhan Balcı / AA