90'ların sonunda kaleme aldığı romanlarla edebiyata güçlü bir giriş yapan Cahide Birgül'ün kitapları, Kafka Kitap etiketiyle tekrar okurla buluşuyor.
Erken bir vakitte aramızdan ayrılan Cahide Birgül'ün 1998'de yazdığı ilk romanı "Gölgeler Çekildiğinde", Yıldırım Türker'in sunuşuyla yayınlandı.
Cahide Birgül ilk romanı "Gölgeler Çekildiğinde"de de işlemeyi seçtiği temalar; insanın bitimsiz yalnızlığını, kasveti, ruhun derinliklerinde gizlenenleri anlatıyor.
"Tüm gerçekliğin gölgelerle çekildiği dönem"
Kitapta, hasta ve yalnız babasıyla yaşayan Esin'in ansızın çıkıp gelen bir misafirle hayatının altüst oluşu anlatılıyor. Bu davetsiz misafir hayatına yavaş yavaş sızarken, Esin de kendi geçmişinin hayaletleriyle yüzleşir.
Kafka Kitap ise tanıtım yazısında şu ifadelerle anıyor yazarı:
"Tüm gerçekliğin gölgelerle gizlenmeye devam ettiği bir dönemde Türk edebiyatının bu önemli ismini yeniden okurla buluşturmanın kıvancını yaşıyoruz."
Yıldırım Türker: Sırlarla mayınlanmış hayatlar...
Yıldırım Türker sunuş yazısında şöyle diyor:
"On yıllar önce başlamıştı aramaya. Sarktığı kuyular, susadığı pınarlar aynıydı.
Cahide Birgül'ü on yıllar önce bir oyun yazımı seminerinde tanıdım. Aylar süren çalışmamızda onun replikler ve sessizliklerle bir dünyayı ilmek ilmek örüşüne tanık oldum. O zaman da koyu bir yerlere, sırlarla mayınlanmış hayatlara bakıyordu.
Sonra bir gün bir romanla çıkıp geliverdi; Gölgeler Çekildiğinde.
Sükûneti ve güleryüzüyle ışık saçan bu kadının neyin peşinde olduğunu o romanı okuyunca anladım. Romanı bitirip bir gece yarısı şaşkınlık yüklü bir hayranlıkla telefona sarılıp onu aradığımı hatırlıyorum."
(...)
"Cahide'nin romanlarını okuduktan yıllar sonra seyretmiş olduğunuz bir film gibi hatırlamanız mümkün.
Onun mağlup doğmuş kahramanları tuhaf bir kader duygusuyla sürüklenirler. Sürüklendikleri hayatla başa çıkmaya çalışırken dengelerini nasıl kaybettiklerini, giderek dünyadan, gerçeklik duygusundan ve biz okurdan nasıl uzaklaştıklarını ürpererek okuruz.
"Daha ilk romanında koyu mu koyu bir insan kumaşından, hayatın ve varoluşun korkunç muammasından biçiyordu dünyasını. İnsanın tekinsiz yalnızlığından çıkan ürpertici bir dünya resmine çalışıyordu.
Cahide'nin anlatı dünyasında yazara, anlatıcıya da güvenmeye gelmez. O da sizi roman boyu kandırmış çıkabilir. Cahide Birgül, kanımca Türk edebiyatının gerginlik ustasıdır. Tetik anını anlatır.
Onun dünyasının büyüsü de budur zaten. Evet, bütün iyi romancılar gibi Cahide de şunu bilir. En yalın anlatımıyla, 'Hiçbir şey göründüğü gibi değil'dir."
Cahide Birgül hakkında
1956 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi Mimarlık bölümünden mezun oldu. Pazartesi dergisi ve Radikal gazetesinde yazılar yazdı. Kaleme aldığı radyo oyunları TRT Ankara Radyosu'nda seslendirildi. "Emin Bey Pansiyonu" adlı oyunu 1999 Devlet Tiyatroları Tiyatro Oyunu Yarışması'nda üçüncülük kazandı. 2009 yılında hayata veda etti.
Romanları: "Gölgeler Çekildiğinde" (1998), "Geceye Uyananlar" (2000), "Ah Tutku Beni Öldürür müsün" (2004), "Eflatun Koza" (2009).