Fotoğraf: AA/Arşiv
Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ve İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu hastalarla bire bir teması olan eczacıların alması gereken önlemleri anlattı. Ve halkın da eczanelerin alması gereken kurallara riayet etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Erdoğan Çolak, şunları söyledi:
"Biz çok önemli bir sağlık görevi yapıyoruz. Biz bir sağlık hizmeti veriyoruz. En önde olması gereken kişileriz. Tüm dünyada tüm iş yerleri kapalı olduğu halde kapanmayan iki yer vardır. Hastaneler ve eczaneler. Bu süreci sakin ve tedbirli bir sağlık profesyoneli olarak yürütmeliyiz Halkımıza birer sağlık profesyoneli olarak destek olmalı; bilgi kirliliğinin önüne geçmeliyiz. Burada mümkün mertebe mesafe ve temastan kaçınmak önemli.
"İçeride de 1,5 metre mesafe korunmalı"
"Burada yapılacak iş, eczaneye az sayıda insan alarak kontrollü bir şekilde ilerlemek. Dükkanın büyüklüğüne göre en fazla üç kişi mesela. Bir şerit çekip 1- 1,5 metre mesafeyi korumak önemli. Bazen bizim vatandaşımız eczaneye girince bilgisayara doğru eğilenler oluyor. Onları engelleyecek mekanizmalar kurmak lazım.
Öte yandan her gün eczaneyi çamaşır suyuyla temizlemek gerekiyor. Göz koruyucu gözlük, maske ve eldivenle çalışılmalı. Bunun yanında bir sağlık danışmanı gibi halkı bilgilendirme görevi var eczacının."
Çolak, salgının boyutu farklı noktaya gelirse alınacak önlemlerin de daha farklı olacağını aktardı.
Etanol ve maske temini
Türk Eczacıları Birliği olarak maske ve etil alkol temini konularında yaşanan sıkıntıları yakından takip ettiklerini ifade eden Çolak, Birlik olarak bu doğrultuda gerekli görüşmeleri yaptıklarını ifade etti. Çolak, bu konuyla ilgili olarak ise şunları söyledi:
"Etanol ve maske temini konusundaki sıkıntılar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından sonlandırılmak üzere. Kısa sürede temin probleminin aşılacağını umut ediyoruz. Maske ve etanolün Birliğimizin iştiraki olan EGAŞ tarafından da en kısa sürede meslektaşlarımıza ulaştırılacağını paylaşmak isterim. Türk Eczacıları Birliği'nin bir diğer iştiraki olan Novagenix, el dezenfeksiyonu için antiseptik üretimi konusunda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na başvurusunu tamamlamış durumda. Konunun en kısa sürede çözüme ulaşacağına inanıyoruz."
Cenap Sarıalioğlu ise hastayla belli bir sosyal mesafenin korunması ve mümkün olduğu kadar daha az vakit geçirilmesi gerektiğini söyledi:
"Riski minimize etmek yönünde mesafeler alınmalı. Biz bu sistemin içindeki en önemli iki halkadan biriyiz. Bir tarafı hastane, bir tarafı ilaç sistemi kısmı. Risk elbette var. Ama risk var diye de maalesef bırakıp gitme şansımız yok. Biz eğitimli bir meslek grubuyuz. Tedbirlerimizi alarak yola devam edeceğiz. Bir yandan hastalarımızı da yönlendirmeliyiz. Danışmanlık hizmetini bir süre daha yoğun şekilde vermeliyiz."
"İstanbul'da 60 yaş üstü 1300 eczacı var"
Nöbetlerin çok yoğun geçtiğini belirten Sarıalioğlu şöyle devam etti:
"Nöbetlere ilgili bir düşüncemiz var; nöbetçi eczanelerimiz bu süreçte çok yoğun nöbet hizmeti veriyolar. Özellikle hastaların çok yoğun olarak geldiği saatlerde nöbetçi eczane sayısını artırmayı düşünüyoruz ki bir nöbetçi eczane bir saat içinde yüz hastayla muhatap olacağına 50 hastayla muhatap olsun. Böylelikle riski düşürelim. bununla ilgili de görüşmeler halindeyiz."
İleriki yaştaki meslektaşlarımızın endişeleri var. Onlar da risk grubundalar diye. 60 yaş üstü için diyorum. Sağlık Bakanlığı'nda 60 yaş üstü hastalar hastaneye gelmesin, eczaneye gitsinler deniyor. Mümkün olduğu kadar o ortama karışmasın diyorlar.
Biz İstanbul'da bugün bir kontrol yaptık. 60 yaş üstü yaklaşık 1300 meslektaşımız var çalışan. O insanların da madem onlar 60 yaş üstü yaş grubu risk grubunda biz değil miyiz sorusunun da haklılığı var. Dolayısıyla burada da başka bir çözüm üretmek lazım. Bugün 60 yaş üstü kronik hastalar hastaneye uğramadan ilaçlarını direkt eczanelerden alsın deniyor. Eczanelerin yoğunlaşmasına sebep olmak da ayrı bir sıkıntı yaratıyor. Demek ki bu çözüm değil."
Alınması gereken önlemler:
- Bulaşma riskini azaltmak adına hastaların birbirinden en az 1 metre aralıkla durmaları için zemin bantları vs. gibi ekipmanları kullanabilirsiniz. Ayrıca eczane düzeni uygunsa banko üzerine cam /plexiglas bölme yapılabilir.
- Eczanelerinizdeki oturma düzenlerini mümkün olduğunca azaltın ve mevcutları en geniş aralığı koruyacak şekilde düzenleyin.
- Maske, eldiven gibi koruyucu ekipmanlar ile eczane çalışanları için gereken önlemleri alın, para alışverişlerinde temassız banka kartlarını tercih edin.
- Ellerinizi sabunla sık sık yıkayın veya el antiseptiği kullanın. Mümkün olduğunca ellerinizle yüzünüze temas etmemeye çalışın.
- Gün içerisinde kendiniz ve eczanedeki diğer çalışanlar için düzenli aralar vererek açık havaya çıkın.
- Eğer mümkünse sık sık eczane içerisini havalandırın. Klima filtrelerinin temizliğine dikkat edin.
- Kapı kolları, pos cihazı, bilgisayar klavyesi, mouse, kasa gibi yoğun ve diğer kişilerle ortak kullanılan öğeleri sık sık dezenfekte edin.
- E-reçete numarası, kimlik numarası kontrolü gibi gerekçelerle hastaların cep telefonlarını elinize almayın.
- Su sebili, çöp kutusu gibi hastaların ortak kullanımına açık materyalleri kaldırın.
(AÖ)