Sağlık Bakanlığı'nın ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliği ile mücadele için kurduğu İlaç Takip Sistemi (İTS) dün (16 Mayıs) yürürlüğe girdi, ancak sistemin alt yapı çalışmaları tamamlanmadan uygulanmaya başlamasına hem eczacılar, hem hastalar tepkili.
Karekodsuz ilaç satışı ay sonuna kadar devam edecek
Uygulama ilaçların karekodlanmış şekilde satılmasını öngörüyor. Bu şekilde bakanlık her bir ilaç paketinin üretimden kullanıma kadar geçtiği aşamaları takip etmeyi amaçlıyor. Ama hazırlıklar tamamlanmadan uygulamaya geçilmesi ilk günden aksaklıklara neden oldu.
Karekodsuz ilaçların satışı ay sonuna kadar devam edecek ancak eczacılar karekodsuz ilaç stoklarını ay sonuna kadar nasıl elden çıkaracakları konusunda endişeli. Bunun yanı sıra depolardan eczanelere gelen karekodlanmış ama sisteme bildirilmemiş birçok ilaç da eczane raflarında bekliyor. Yeni sisteme geçiş sürecinin mağdurları ise ilaçlarını alamayan hastalar.
Hastalar tepkili, ilaçlarını sigortaya işletemiyorlar
Sağlık Eczanesi'nde karşılaştığımız bir hasta mağduriyetini şöyle anlattı:
"İlaçlarımı almam gerekiyor ama sistem çalışmıyor. Hasta olduğum için bekleyemiyorum. Ben de ilaçlarımı para verip aldım ve sigortamı kullanamadım. Bu durum telafi edilecek mi? Üstelik pahalı olduğu için ilaçlarımın tamamını alamadım. Reçetemin süresi doluyor, eğer iki gün içinde sistem düzelmezse tekrar doktora gidip reçetemi yenilemek zorunda kalacağım."
Eczacılar: "Hastaları geri yolluyoruz"
bianet eczacılarla da karekod sistemini konuştu. Taksim İlk Yardım Hastanesi'nin sırasında bulunan, gittiğimiz eczanelerde eczacılar bilgisayar başında sistemin açılmasını beklerken, çoğu eczanede hiç hasta yoktu.
Taksim Can Eczanesi: Sistem çalışmıyor, hastalar ilaçlarını alamadan geri dönüyor. Sistem açılsa bile, elimizdeki karekodlanmış ilaçlar sisteme bildirilmemiş olduğu için veremiyoruz.
Eczane Aykut: Sistem sabah erken saatlerde çalışıyordu, ancak saat ilerleyince aşırı bir yüklenme oldu. Ama biz hastayı mağdur etmemeye çalışıyoruz. İlaçları veriyoruz, işlemi sonra, sistem düzene girince yapacağız.
Sağlık Eczanesi: Her sistem değişikliğinde aksaklıklar olur. Sisteme alt yapı hazırlıkları tamamlandıktan sonra geçilmeliydi.
Eczane Şule: Sistem çalışmıyor, hastaları geri yolluyoruz. Sistem çalışsa da çok karışık bir sistem. Eczane karekodsuz ilaç dolu. Bunları ay başına kadar elden çıkarmamız imkansız.(ÇT)