Uygulamanın ilk günü hem eczacılar hem de ilaç almak isteyen hastalar için oldukça sorunlu geçti.
İstanbul Eczacılar Odası: "Protokolde altyapı eksikliği var"
Yaşanan mağduriyetleri ve karmaşayı bianet'e değerlendiren İstanbul Eczacılar Odası başkanı Zafer Kaplan, uygulamanın altyapısı tamamlanmadan hayata geçirildiğini söyledi.
Uygulamadaki finansal riskin tek başına eczacının omuzlarına yüklendiğini belirten Kaplan, protokole imza atan eczanelere geri ödeme konusunda bir kamu bankasından teminat verilmemesini ve özellikle yabancı sermayeye ait büyük ilaç firmalarının verdikleri sözleri yerine getirmemelerini eleştirdi:
"Kamu bankasından ödeme güvencesi verilmezse ve firmalar söz verdikleri iskontoları uygulamazlarsa, depolarla anlaşması, büyük sermayesi olmayan eczacılar bu protokole imza atmaz. Bunun sonucunda daha ticari bir yaklaşıma, daha tekelci bir yapıya dönüşüm yaşanır."
Türkiye'deki iki dağıtım şirketi, Hedef Alliance ve Selçuk Grubu indirim yapmıyor.
Ayrıca fiyatlarının Avrupa fiyatlarının altında kalacağı gerekçesiyle yabancı sermayeli Novartis, Organon, Alman Sherring ve Servier firmaları da indirim yapmayı reddediyor.
Kaplan, bu durumda eczacıların iskontonun yüzde 40'ını karşılayarak uygulama çerçevesinde zarar eden kesim olacağını belirtiyor.
Önceki gün, İstanbul Eczacılar Odası'nın da içinde bulunduğu bir grup, protokolün içerdiği aksaklıkların giderilmesi ve değiştirilen Eczane ve Eczane Hizmetleri Yönetmeliği'ndeki eczacılık hizmetlerini yozlaştıracak düzenlemelerin kaldırılması taleplerini Ankara'ya giderek Türk Eczacıları Birliği'ne (TEB) iletmişti.
Hastaların mağduriyeti
Uygulamadaki belirsizlikler ve geri ödeme konusundaki çekinceleri nedeniyle birçok eczacı protokole imza atmakta tereddüt ediyor. Özellikle İstanbul'da 4 bin 800 eczaneden sadece 846'sı protokole imza atıp SSK'lılara hizmet vermeye başladı.
Anlaşmalı eczanelerin azlığı ve hangi eczanelerin anlaşmalı olduğunun bilinmemesi, ayrıca yoğun talep karşısında SSK'lılara hizmet verebilen eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanması, birçok hastayı SSK eczaneleri ve özel eczaneler arasında mekik dokumaya mecbur etti.
Durumun yarattığı sıkıntı ve endişe üzerine İstanbul İl Sağlık Müdürü Akif Feyzoğlu, yeterli sayıya ulaşılıncaya kadar SSK eczanelerinin açık kalacağını belirtti.
Ancak SSK eczanelerine ilaç alımının durdurulmuş olması, boşaltma işlemlerinin başlatılması ve "yeterli sayı" ifadesinin muğlaklığı kaygıları hafifletmiyor.
Hastaları mağdur eden bir başka durum da bütün ilaçların tek bir eczaneden alınması zorunluluğu.
Ayrıca, hastalığı süreklilik arzettiği için rapor alarak ilaçlarını karneye yazdırmadan direkt olarak eczaneden alabilen hastalara bu imkan imzalanan protokolle tanınmadı.