Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği arasında görüşülmekte olan, 2008 Yılı İlaç Alım Protokolü ile ilgili Didimli eczacılar tepkili.
Didim Eczacılar Odası temsilcisi Niyazi Akyıldız durumu eczacıların eczanelerine sahip çıkmamasının sonucu olarak değerlendirerek "Fiyat belirlenmesinde sorun yaşanmakta. Petrol, mazot ve benzeri ürünler yükseldi. Döviz yerinde saydı, üreticinin giderleri arttı. 2005'ten bu yana ilaç firmaları ile üreticiler arasında yaşanan sıkıntıların faturası eczacılara ödetildi. Eczacıların sıkıntısı bu yönde" dedi.
Eczacı Mehmet Duran ise yapılan uygulamalar ile eczacıların hapsedildiği ve kendi aleyhlerinde alınan kararlara dahi tepkisiz kaldıklarını belirtti.
"Kepenk kapatmaya doğru..."
Duran sistemin giderek ağırlaştırıldığını "Türkiye ekonomisi IMF, ABD etkisi altında. İlaç gibi stratejik bir ürünün denetiminin yabancı kaynaklı olması kaygı verici bir durumdur" dedi.
"Tüm bu ekonomik olumsuzlukların devamı olarak ilaç fiyat düşüşleri ile birlikte gerçekleşen bedelsiz kamulaştırmalar serbest eczanelerin sıkıntılarını artırıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ilaç fiyat düşüşleri değil, yasa gereği üretici firma tarafından karşılanması gereken raf zararlarının karşılanmıyor oluşudur."
Duran "Bu uygulamalar karşısında son 2-3 yılda yapılan fiyat kararnamelerinde ne yurttaş ne de devlet pay sahibi oldu, bütün yük eczacılara ödetildi" dedi.
Eczacılar 1 Temmuz 2008'de yürürlüğe girecek olan yeni yasal düzenlemede de aynı sorunlar yaşandığı takdirde istemeseler bile geçmişte olduğu gibi kepenk kapatmaya gideceklerini ve daha fazla sömürüye taviz vermeyeceklerini söyledi.(BE/EZÖ)