İstanbul, Samsun, Bursa, Kocaeli, Kastamonu ve Diyarbakır Eczacı Odaları, Sağlık Bakanlığı'nın ilaçları reçeteli ve reçetesiz diye ayırıp farklı KDV uygulamaya başlamasını ve bundan kaynaklanan "ilaçtaki geçici ucuzlamayı" bir basın açıklamasıyla eleştirdi.
Halkın çok tükettiği ilaçlar "reçetesiz" sınıflamasında
Açıklamada "İlaçta KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi nedeniyle gerçekleşen ucuzlama, üzerinden daha bir ay geçmeden anlamını yitirmiştir. Bir çok ilacın KDV'si yeniden yüzde 18'e çıkarılmıştır" deniliyor.
Açıklamada, bu KDV artışının ilaçların, "reçeteli satılan" ve "reçetesiz satılan" ilaçlar olmak üzere sınıflandırmaya dayandığını ve halkın çok tükettiği yüzlerce ilacın "reçetesiz ilaç" sınıfına sokularak hem sosyal güvence kapsamından çıkarıldığını hem de KDV'si tekrar yüzde 18'e çıkarılarak fiyatlarının yeniden yükselmesine yol açtığı belirtildi.
Halk kendi cebinden ödeyecek
Altı eczacı odası tarafından yapılan basın açıklamasında ayrıca söz konusu ilaçların bedellerinin sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmemesinin Emekliler, Bağ-Kur'lular, SSK'lı işçiler ve memurların bu ilaçları, ancak parasını kendi ceplerinden ödeyerek satın almalarına yol açacağı ifade edildi.
Açıklamada Aralık 2003 yılında çıkarılan ilaçta reklamı serbest bırakan yönetmeliğe atıf yapılarak; "reçetesiz satılan" ilaçların tüketiminin artırılması için radyo ve televizyonlardan reklamının da yapılacağını bunun da ilaçların fiyatları ciddi ölçüde artıracağı savunuldu.
"Reçetesiz ilaçlar"
Bakanlık tarafından yapılan sınıflamada "Vitaminler", "Mineraller", "Mide ilaçlarının bir kısmı", "Boğaz gargara ilaçları ve çeşitli pastiller", "bazı merhemler", "bazı burun damlaları" "reçetesiz ilaç" sınıfında yer alıyor. Bakanlıkça yayınlanan listede sayısı 140'a yaklaşan bu ilaçların bazılarının reçetesiz satışı ve keyfi kullanımı halinde çeşitli yan etkileri olabileceği eczacılar ve uzmanlarca belirtiliyor.
Açıklamada; "Yukarda sıralanan, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olan bu ilaçların hepsi, hastalıkların tedavisi için gerekli olan ilaçlardır. Reçetesiz satılan ilaçlar sınıfına sokulmak suretiyle, devlet tarafından tedavisinden sorumlu olunan kişilerin ilaç ödemelerinden kurtulmak ve tasarruf etmek amacı güdülmektedir. Bu uygulama ile toplum sağlığı olumsuz etkilenecektir."
Yararlanma hakkının ihlâli
Altı eczacı odasının bu muhalefetine karşın yerini koruyan Ecz.Mehmet Domaç' ın başkanlığını sürdürdüğü Türk Eczacıları Birliği' nden Genel Sekreteri Ecz. Sabih Tekin Çağlar imzasıyla eczacı odalarına gönderilen duyuruda da "insan sağlığını koruyan ve tedavi eden beşeri tıbbi ürünlerin KDV'sinin yüzde 18 olarak devam ettirilmesinin sağlık sisteminde sorun oluşturacağı Sağlık Bakanlığı'na ve Maliye Bakanlığı'na yazılan 23.03.2004 tarihli yazılarımızla aktarılmış ve tüm ilaçlarda KDV oranının yüzde 8 olması talep edilmiştir" denildi.
Söz konusu altı odanın "İlaç, giderek ulaşılması zor bir ürün haline gelecektir" yolundaki değerlendirmesi konusunda İstanbul'da bulunan Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği temsilcileri; düzenleme konusunda eczacı odalarının tesbitine katıldıklarını ifade ederek söz konusu uygulamanın hem yanlış uygulamalar nedeniyle ortaya sağlık sorunları çıkarabilecek bir olumsuzluk, hem de bu ilaçların kullanmaları gereken hastaların tedaviye ulaşmalarını engelleyecek bir durum olacağını kaydettiler.
Duyarlığa davet
Altı eczacı odasının açıklamasının sonunda "Biz aşağıda imzaları olan eczacı odaları, sağlıksız bir toplum yaratmamak için, başta Türk Eczacıları Birliği olmak üzere, ilgili tüm çevreleri duyarlı olmaya ve bu olumsuz uygulamaya karşı çıkmaya davet ediyoruz" denildi. (YS/BB)