Daha önceki yıllarda Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Bakanlığın müzakere ederek hazırladığı sözleşmenin bu yıl "vatandaşı, hekimi ve eczacıları mağdur edecek uygulamalar" içeren bir şekilde dayatıldığını vurguladı.
Eczacı Odaları, Bakanlığın sözleşme koşullarında ısrarcı olması halinde ülke genelinde eyleme gideceklerini açıkladı.
TEB Merkez Heyeti bugün eleştirilerini aktarmak üzere Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'yla görüşüyor.
Eczacıların 2007 Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) karşı çıktığı noktalar şunlar:
* SUT ile yasalarda yeri olmayan "günübirlik tedavi" adı altında, bugün ayaktan tedavide kullanılan pek çok ilaç ve yatan hasta reçetelerinin Ekim ayından itibaren, sadece hastane eczanelerinden karşılanması hükmüne bağlanmıştır.
* Bu durumda hastane eczanesinde ilaç yoksa, ya başka bir ilaç alacaksınız ya da dışardan satın almak zorunda kalacaksınız. 30 yıl süreyle SSK hastanelerinde bu sistem uygulanmış ve yaşanan hasta mağduriyetleri nedeniyle, ilaç eczacılık hizmetinin çağdaş standartlara taşınması adına sonlandırılmıştır. Sağlık hizmetinde ciddi aksamalara yol açacak olan bu uygulamanın hayata geçirilmesini kabul edilemez buluyoruz.
* Muayene ücretlerini hastalardan sosyal güvenlik kurumu adına tahsil etmemiz bizim talebimiz değildir. Hiçbir yasal dayanağı olmayan bu uygulamanın sonlanmasından yanayız.
* Raporlu hastaların doktora gitmeden reçetesiz ilaç temin edebilecek olmaları, sürekli takip altında tutulması gereken bu hastaların tedavilerinde aksamalara yol açacaktır.
* İlaç fiyat düşüşlerini olumlu karşılamamıza ve desteklememize rağmen stoklarımızdaki bedelsiz kamulaştırma devam etmektedir.
* Yanlış uygulamalarda hiçbir sorumluluğu olmayan hastalar ve eczacılar karşı karşıya getirilmektedir.(EÜ)