Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile 10 yeni fakülte kuruldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla bugün (25 Haziran) Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre kurulacak yeni fakülteler şunlar:
"Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine bağlı Diş Hekimliği Fakültesi, Fenerbahçe Üniversitesine bağlı Eczacılık Fakültesi, Bayburt Üniversitesine bağlı Spor Bilimleri Fakültesi, Bingöl Üniversitesine bağlı Spor Bilimleri Fakültesi, Işık Üniversitesine bağlı Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İstanbul Gelişim Üniversitesine bağlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi, İstinye Üniversitesine bağlı Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine bağlı Spor Bilimleri Fakültesi."
Yeni eczacılık fakülteleri açmaktaki ısrar neden?
Türk Eczacılar Birliği, Fenerbahçe Üniversitesi'nde açılacağı duyurulanla birlikte eczacılık fakültesi sayısının 57'ye yükseldiğine dikkat çekerek, yeni eczacılık fakülteleri açılmasına tepki gösterdi.
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu'na göre 2023 yılında eczacı ihtiyacının 32 bin 900 olduğunu buna rağmen halihazırdaki eczacı sayısının 41 bini geçtiğini belirten Eczacılar Birliği, "Peki, bu tabloya rağmen yeni eczacılık fakülteleri açmaktaki ısrar neden" diye sordu:
"Bir mesleğin geleceğini tehlikeye atmakta, gençleri işsizlikle karşı karşıya getirmekte, ülkenin kaynaklarını plansızca kullanmakta neden ısrar ediliyor? Bu soruları soruyor, ancak yanıt bulamıyoruz. Yanıt aradığımız kapılar da açılmıyor."
Eczacılar Birliği, mesleklerinin geleceğini sahip çıkmak için 1 Temmuz'da YÖK önünde buluşarak siyah çelenk bırakacakları ve gerekli düzenlemelerin yapılamasına ilişkin taleplerini bir kez daha paylaşacaklarını duyurdu.
Fenerbahçe Üniversitesi'nden Erdoğan'a teşekkür
Fenerbahçe Üniversitesi ise internet sayfasından yaptığı açıklamada Eczacılık Fakültesi kurulma kararı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.
6 Şubat'ta 26, 2 Haziran'da 10 fakülte kuruldu
Cumhurbaşkanı kararıyla 6 Şubat'ta 20 üniversitede 26 yeni fakülte, enstitü ve yüksekokul, 2 Haziran'da ise 10 yeni fakülte kuruldu.
Bu fakülteler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Prof. Dr. Melih Bulu'yu rektör olarak atadığı Boğaziçi Üniversitesi'nde kurulan İletişim ve Hukuk fakülteleri tepkilere neden olmuştu.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Boğaziçi Üniversitesi'ne iki yeni fakülte kurulmasını öngören 3519 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın yürütmeyi durdurma ve dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi talebiyle Danıştay'a dava açtı.
Eğitim-Sen, dava dilekçesinde, Yükseköğretim Kurulu'nun ve üniversitenin ilgili organlarının görüşü alınmadan yeni fakülte kurulmasının Yükseköğretim Kanunu ve Anayasa'nın ilgili maddelerine aykırı olduğunu savundu.
TIKLAYIN - "Kimsenin haberi olmadan" kurulan fakülteler "kimin"?
TIKLAYIN - Eğitim Sen'den Boğaziçi'nde yeni fakültelere karşı dava
Türkiye'de 207 yükseköğretim kurumu var
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın 3 Haziran'da Meclis'te kaltıdığı bir toplantıda paylaştığı bilgilere göre, Türkiye'de 207 yükseköğretim kurumunda, 8 milyonu aşkın öğrenci, 90 bin öğretim üyesi, 180 bin öğretim elemanı var. Bu üniversitelerden 129'u devlet, 74'ü vakıf ve 4'ü de vakıf meslek yüksekokulu.
2.6 milyon aday sınava girecek
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hafta sonu (26-27 Haziran) gerçekleştirilecek. Üniversite sınavına girecek 2.6 milyon adayın bir milyona yakını yeni mezun, bir milyonu eski mezun ve 600 bini de halen üniversitede okuyan öğrenci ya da üniversite mezunu. (KÖ)