Fotoğraf: AA
Türk Eczacılar Birliği (TEB), yeni tip koronavirüs ile ilgili bugüne dek pek çok önlemin hayata geçirildiğini belirterek, bu sürecin daha sağlıklı atlatılabilmesi adına daha radikal önlemlerin hızlıca alınması gerektiğinin altını çizdi.
TEB, bu bağlamda eczane çalışanlarına test yapılması, zorunlu karantina, Bilim Kurulu'nda temsiliyet gibi konularda alınması gereken önlemler ve taleplerini şöyle sıraladı:
- Test sayısının artırılmasının vaka tespiti ve dolayısıyla izolasyonu da beraberinde getireceğini bir kez daha hatırlatıyor; salgın ile etkin ve etkili mücadele adına test sayısının artırılması gerektiğini savunuyoruz. Bugüne dek yapılan test sayısının sürece etkin müdahale adına yetersiz olduğunun altını çiziyor; yaygın ve güvenilir test uygulamaları için Sağlık Bakanlığımıza çağrıda bulunuyoruz.
- COVID-19 pandemisinin kontrol altına alınabilmesi adına eczacılarımız ve eczane çalışanlarımız ön saflarda mücadele etmektedir. Salgınla etkin mücadele için COVID-19 hasta temas ve şüphesi olanlara öncelik verilerek tüm eczacılarımızın ve eczane çalışanlarımızın da süratle etkin ve güvenilir testten geçirilmesini talep ediyoruz.
- Bulaş riski dolayısıyla kağıt reçete uygulamalarından tamamen vazgeçilmesi ve bir an evvel tüm reçetelerin elektronik ortama aktarılması gerektiğini savunuyoruz.
- COVID-19 mücadelesinde 7/24 hizmet verirken kullanılan koruyucu ekipmanlar konusunda meslektaşlarımız zaman zaman sıkıntı yaşamaktadır. Her gün eczanelerimize hastalarımız gelmeye devam etmektedir ve bu ürünlere olan ihtiyaçlarımız her geçen gün artmaktadır. Sahada aktif olan bir mesleğin mensubuyuz ve COVID-19 mücadelesinde uzun vadeli bir süreçten bahsedildiği göz önüne alınarak Sağlık Bakanlığımıza, sağlık ordusunun önemli neferi olan eczacılarımız ve eczane çalışanlarımız için koruyucu ekipman temini konusunda yardım çağrısında bulunuyoruz.
"Zorunlu karantina uygulamasına geçilmeli"
- Sayıları 40 bine yaklaşan ve COVID-19 mücadelesinde canla başla çalışan eczacılarımızın Bilim Kurulu'nda temsil edilmesinin önemine inanıyoruz. Eczacılık pratiğinin tam anlamıyla anlaşılabilmesi, mücadelenin topyekûn yürütülebilmesi adına Birliğimizin, Bilim Kurulu'nda temsiliyetinin bir an evvel değerlendirmeye alınmasını talep ediyoruz.
- Yerel ölçekli kurulacak sağlık organizasyonlarında Eczacı Odası Başkanlarımızın mutlaka yer alması gerektiğini vurguluyoruz.
- Bugüne kadar alınan pek çok önleme rağmen ne yazık ki sosyal izolasyonun sağlanamadığı görülmektedir. Ülkemiz genelinde zorunlu karantina uygulamasına geçilmesinin hızla değerlendirilmesini öneriyoruz. Bu yapılırken de toplumun temel ihtiyaçlarını sağlayacak düzeyde bir altyapı hazır hale getirilmeli, sosyal devlet anlayışından hareketle özellikle en savunmasız ve dezavantajlı kesimleri koruyacak ekonomik-toplumsal tedbirler yaşama geçirilmelidir.
- Tedbir amaçlı hazırlanan ekonomik paketlere, eczacılarımızın ve eczacılarımızı koruyacak önlemlerin de eklenmesini talep ediyoruz. (AÖ)