Eczacılar bu yıl meslek günlerinde en acil sorunun bakanlığın hazırlıklar tamamlanmadan uygulamaya sokmakta direttiği İlaç Takip Sistemi (İTS) olduğunu söyledi.
16 Mayıs Pazar gününden itibaren "karekod"u olmayan ilaçlar satılamayacak. Bakanlık uygulamayla her bir ilaç paketinin üretimden kullanıma kadar geçtiği aşamaları takip etmeyi amaçlıyor.
İstanbul Eczacı Odası yaptığı yazılı açıklamada sorunları şöyle sıraladı:
* Sistemin işlemesini sağlayacak bilgisayar programı sağlıklı işlemiyor; teknik desteği sınırlı.
* Piyasada karekod okuyucu kalmadı ya da karaborsaya düştü.
* Varolan ilaçların geçici olarak kodlanmasının 1 Haziran'a kadar tamamlanması imkansız. Karekodu olduğu halde sisteme bildirilmemiş dolayısıyla 16 Mayıs'ta uygulama başladığında hastaya verilemeyecek çok sayıda ilaç var.
* Depolar da hazırlıksız. Eczanelere karekodsuz ilaç sevkiyatı devam ediyor.
Oda sisteme destek veren Türk Eczacıları Birliği'ni (TEB) de eleştirdi ve eczacıları TEB'e ve bakanlığa faks çekerek tepkilerini göstermeye çağırdı.
TEB'den yapılan açıklamada da sistemi destekledikleri ama hazırlıkların henüz tamamlanamadığı belirtildi. Beyoğlu'nda bulunan Sağlık Eczanesi sahibi Sevinç Şenel Özdemir ve Aykut Eczanesi sahibi Ahmet Kılıç da sistemi desteklediklerini, sorun çıkacağını düşünmediklerini belirtti.
"14 Mayıs'ta kutlama yerine sorunları konuşmak zorunda kalıyoruz"
Oda, İTS'nin yanı sıra sorun alanları olarak tezgah üstü ilaç satılması için yapılan hazırlıkları, ilacın katkı payı alınarak daha da paralı hale getirilmesini, ilaç reklamının serbest bırakılması yolundaki çalışmaları da eleştirdi.
Mesleğini eczane eczacısı olarak sürdüren 24 bin meslektaşımızdan binlercesi son ilaç fiyat kararnamesinin ardından iflasın eşiğine getirilmiş durumda. Toplam zararımız 500 milyon TL'nin üzerinde.
"Eczane ekonomileri her geçen gün daralır, ilaç hizmeti marketlere bırakılmak istenirken, kamuda eczacı istihdamından söz etmek bile neredeyse mümkün değilken, sanayide kriz nedeniyle işten çıkarmalar yaşanırken yeni eczacılık fakülteleri bir bir açılmaya devam ediyor.
"Biz İstanbul Eczacı Odası olarak 9 Mayıs'ta Kadıköy İskele Meydanı'nda diğer 5 eczacı odasıyla birlikte bir miting düzenledik ve eczacılık mesleğinin yıkımından çıkar sağlayacak çevrelere "Mesleğimden Elini Çek" diyerek bir uyarıda bulunduk. Bugün bilimsel eczacılığın ülkemizde başlangıç tarihi olarak kabul edilen 14 Mayıs'ta da bu uyarımızı tekrarlıyor, Türkiye'de sağlık ve ilaç alanında kaos getirecek uygulamalara karşı yetkilileri bir kez daha göreve çağırıyoruz." (BT)