Yaklaşık üç bin ilacın fiyatı 4 Aralık'tan itibaren yüzde 30 ile 60 arasında ucuzlayacak.
İlaç fiyatlarının hükümetin 18 Eylül'de çıkardığı kararnameyle düşecek olmasına ellerinde ciddi stoklar bulunan eczacılar tepkili, "Halk ucuza ilaç alsın ancak bizim de haklarımız gözetilsin" diyorlar. Bu nedenle 4 Aralık'ta tepkilerini kepenk kapatarak gösterecekler.
Vatandaş ise memnun ancak "bugüne kadar neden pahalıya aldık anlamıyoruz" diyorlar.
"Fiyatlar insin ama eczacının da hakları gözetilsin"
Hükümet yaptığı düzenlemeyle orijinal ve jenerik ilaç fiyatlarında yüzde 60 indirim öngördü. 700 kalem ilaca uygulanan kamu iskontosu yüzde 11'den yüzde 24'e çıkartıldı. Artık daha ucuza satılacak üç bine yakın ilaç arasında yüksek tansiyon, kalp, şeker ve kanser ilaçları da var.
Sağlık Eczanesi Taksim İlkyardım Hastanesi'nin karşısında. Eczacı Sevinç Şenel Özdemir, "Ciro üzerinden para kazanıyoruz. Bu uygulamayla ciromuz da yüzde 24-30 civarında gerileyecek. Ciddi anlamda zarar edeceğiz" diyor.
"Hastane karşısında çalıştıkları için stoklarının yüklü olduğunu" söyleyen Özdemir, "Bu stoku bir ay ile 45 gün arasında eritmemizi bekliyorlar. Bu mümkün değil. Çünkü biz yoğunluk karşısında önlem babında çok stok yapıyoruz" diye belirtiyor.
Özdemir "Vatandaşın eczacıların tepkilerini anlamama olasılığı yüksek, neden itiraz ediyoruz çok net olmayabilir" diyerek sürdürüyor konuşmasını:
"Biz tabii ki sağlık hizmetinin bir parçasıyız. Ama ticaret yapıyoruz bir yandan da. Bu uygulamayla ciddi anlamda zarar edeceğiz. Madem böyle bir uygulamaya giriliyordu bizim de haklarımız gözetilmeliydi."
Türkiye'de ilaç fiyatlarını devlet belirliyor. Ancak bu kararı verirken ilaç firmalarıyla görüşüyor. Bugün 2004'te Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan fiyat kararnamesi uygulanıyor. Bu kararnameyle "referans" fiyat uygulamasına başlayan Türkiye, Avrupa'nın ilaç fiyatları en ekonomik beş ülkesi Yunanistan, Fransa, Portekiz, İspanya ve İtalya'yı baz alıyor. Böylece Türkiye'ye yurtdışından gelen orijinal ilacın referans fiyatı beş ülkenin ortalaması oluyor.
Özdemir, Fransa'da benzeri bir değişiklik yapıldığını, ancak orada eczacının kar oranının değişmediğini söyleyerek eleştiriyor hükümeti.
"Hastaların ucuz ilaç almasını istiyoruz. Ama kendi haklarımın da ihlal edilmesine karşıyım."
"Bugüne kadar neden kazıklandık"
İlaç fiyatlarındaki düşüş hakkında fikrini sorduğumuz emekli Gülsen Pirinç "Oh ne güzel. Çok memnunum" diyerek belirtiyor fikrini.
"Olsun tabii. Parası ya da sosyal güvencesi olmayanlar için çok iyi."
Pirinç cczacıların uygulamaya tepkilerini şöyle yoruluyor:
"Uygulamadan memnunum ama kimsenin de mağdur olmasını istemem. Kozlarını kendi aralarında paylaşsınlar."
Bu sırada söze giren Halit Gerçek de hükümete sordu:
"İyi güzel düşsün de peki bugüne kadar bizi neden kazıkladınız?"(BÇ)