Ecevit Çağrısını da bu anlayışı benimseyenlere yaptığını vurguladı. Sosyolog Pınar Selek, Sosyalist Emek Hareketi sözcüsü Hüseyin Hasançebi ve Yazar-Yayıncı Masis Kürkçügil, Ecevit'in ulusal sol kavramını eleştirerek, bunun sol kavramının içeriğiyle bağdaşmadığını savundu. Görüşler şöyle:
Selek: Hitler'in nasyonal sosyalizmine benzetiyorum
* Ecevit, devlet kapitalizmini, Derviş de zaten yapılan Uluslararası Para Fonu (IMF) planlamalarını bir an önce hayata geçirmeye çalışıyor. Bu noktada ikisinin de sol ile alakaları yok. Ulusalcılık da bana göre sol ile bağdaşan bir kavram değil. Ulusalcılık sol adına bakıldığında son derece geri bir düşünce. Solculuk ilk çıktığında ulusun sınırlarını aşarak bütün ezilenlerin birlikteliğinden yana olmak solculuktu.
Şu anda bütün ezilenlerin yani kadınların, eşcinsellerin, Kürtlerin, gerçekten bir araya gelip kendi sözünü söylemesine izin vermedikleri için şu anda korkunç bir aldatmaca içindeler. Ben onların politikalarını nasyonal sosyalizm üzerinden üreten Adolf Hitler'e benzetiyorum. Yaptıkları bundan başka bir şey değil. Sol ile ilgisi yok.
Hasançebi: Ulusal sol yutturmacası .
* Ecevit, yapacak başka hiçbir manevrası kalmadığı için "Ulusal Sol"u kendi partisinde birleşmeye çağırdı. Kim üstüne alır da Ecevit'e el uzatır bilinmez ama kavram Ecevit'in kendisi kadar eski bir kavram, 1980 sonrasında CHP'yi terk ederken üstüne oturduğu ideolojik tanım da zaten buydu. Ne kadar "ulusal" ve ne kadar "sol" olduğu yirmi beş yılda anlaşılmadıysa, gene anlaşılamayacak.
* "Ulusallık" artık burjuva sınıfın işi değil, çıkarını bu alandan üretemeyeceğini gördüğü günden beri bu alanı terk etti. Hatta şimdiki "küreselleşme" denilen pozisyonundan, "ulusallık"a karşı savaşıyor. Bu nedenle Ecevit'in ulusallığı bir sınıf siyasetini değil, toplumun AB'ye karşı rezervlerinden ve ABD'nin Irak Operasyonuna karşı hassasiyetinden yararlanmayı uman bir siyasi kurnazlığı içeriyor, hepsi bu kadar.
Burjuva sınıf ulusta ama ulustan değil
* "Ulusallık" bugün artık , eğer hala gerekiyorsa, burjuva içeriğinden ayıklanmış olarak ve emekçi sınıf enternasyonalizminin lojistik desteği tarzında yeniden kurulabilir. Eskiden işçiler toplumdaydı ama "toplumdan" değildi. Köprünün altından bir çağ aktı, bugün artık burjuva sınıf ulusta ama "ulustan" değil. Ecevit tarihin çöplüğüne yolculuğunda artık kafa bile karıştıramaz.
Kürkçügil: Ne yare ne zülfiyare
Dünyada sol hareket doğuşu itibariyle ulusal değil, evrensel bir harekettir. * Bütün bu tartışmaları devletle birlikte ele almak gerekir. Böyle baktığınızda ulusalcı olan sol devletçi oluyor. Oysa solun tarihi itibariyle devletle bir bağlantısı yoktur. Devleti de aşan, dolayısıyla insanı, üretici bireyleri ele alan bir yaklaşımdır. Dolayısıyla bu başka tür bir solculuk oluyor.
IMF'cilerin Solu tartışması hazin
* Unutmamak gerekir ki sayın Ecevit, hem grev kanunu çıkarttı hem de lokavt kanunu çıkarttı. İkisi birlikte, yani "ne yare ne zülfiyare." Dolayısıyla Ecevit'in bu sosyal yönü zayıf kalmış vaziyette.
* Ecevit, düne kadar birlikte olduğu İstemihan Talay'ın, sol olmadığını söylüyor, peki Ecevit yıllardır bakanının solcu olmadığını yeni mi fark etmiştir. Dolayısıyla maalesef bu ayrımların bir anlamı kalmadı. Bunu solculuk olsun diye söylemiyoruz. Derviş'in programını kabul etmiş Yeni Türkiye Partisi (YTP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokratik Sol Parti'nin (DSP) ulusal sol üzerine bile tartışması hazindir.(NK)