Selin ilk gününden itibaren konunun takipçisi olduklarını ve üç bakanı inceleme yapmak üzere bölgeye gönderdiklerini belirten Ecevit şunları söyledi:
"Yaşanan sel afetiyle yakından ilgileniyoruz. Bakanlar Kurulu toplantısında sel afeti gündemdeydi. Gerekli tedbirleri aldık. Vergi borçlarını erteledik. Acil Afet Fonu'ndan 335 milyar lira para yardımı yapıldı.
"Yerel yönetimlerin sıkıntılarını giderecek hazırlıkları da ele aldık. Gerek çiftçilerle gerekse esnafla ilgili konuları da görüşüyoruz. Depremden halkımız ve devletimiz nasıl başarıyla çıkmışsa, aynı şekilde sel afetinden de başarıyla çıkacağımıza inanıyorum. Selden zarar görenlerin sıkıntılarına devlet olarak sahip çıkacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın."
Kriz valisi Oğuz Kağan Köksal da selin, Antakya merkez ve yöresindeki belediyelerin alt yapısını yok ettiğini , dikili ve ekili alanların da önemli boyutta zarar gördüğünü ifade etti.
250'ye yakın araçla sel bölgesinde çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Köksal, 3500 kişiye sıcak yemek verildiğini ve kentlerin alt yapılarının tek elden ihaleye verilip, yürütülmesinde büyük yarar görüldüğünü anlattı.
48 tekne nin zarar gördüğü Arsuz'a balıkçı barınağının yapılması, su havzalarının ıslahı için de Reyhanlı Barajının yapımının uygun olacağını kaydeden Oğuz Kağan Köksal, Asi Nehri'nin denize döküldüğü Samandağ'ına kadar set yapılması gerektiğini de vurguladı.
Başbakandan yardım istediler
Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk , yerel yönetimlere yapılacak yardımın yeterli olmadığını, kentin yeniden yapılanması için ek kaynakların sağlanması gerektiğini belirtti.
Hatay Ziraat Odası başkanı Celal Civelek de ekili ve dikili alanların tamamen yok olduğunun altını çizdiği konuşmasında, pamuk ve zeytinyağı alacaklarının acilen ödenmesini istedi.
Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı M. Kemal Bulut ise esnafın kredi borçlarının ertelenmesini ve Halk Bankası'na plasman gönderilmesini talep etti.
Brifing sonrası Küçük Çekmece beldesindeki Hanna Çayı'nı , Antakya küçük sanayi sitesini gezen Başbakan Ecevit, daha sonra Kuzeytepe beldesinde selden etkilenen alanlarda inceleme yaptı. Önceki gün, selden etkilenen alanları helikopter ile havadan inceleyeceği açıklanan Ecevit, programında değişiklik yaptı ve hava incelemesini iptal etti. Ecevit, daha sonra karayolu ile Adana'ya döndü.
Samandağı'ndan Ecevit'e protesto
Başbakan Bülent Ecevit'in sel felaketini yaşayan Samandağ'ı sel programı dışında tutması protesto edildi.
Samandağ Belediye Başkanı Ganim Canbolat , yazılı yaptığı açıklamada şu noktaları vurguladı:
"Hatay'da meydana gelen sel felaketi nedeniyle ilimizi ziyaret eden Başbakan Bülent Ecevit, Samandağ ilçemizi program dışı bırakmıştır . Sel felaketi, Asi Nehri ve deniz taşması sonucu bir çok yerin su altında kaldığı, bir çok ailenin zarar gördüğü ilçemizi Ecevit'lerin Samandağı'nı program dışı bırakması, halkımızın her kesiminden tepki görmüştür .
"Ziyaret programlarını afet ve zarar gören yörelere göre değil, siyasi eğilim ve tercihlere göre yapan Başbakanı, şahsım ve Samandağ halkı adına protesto ediyorum."
DAÇE: Göl kuruyunca bitki örtüsü azaldı
Bu arada Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) ortak sekreteryası Oktay Demirkan , selin, küresel iklim değişikliğinin sonucu olduğunu söyledi.
Amik Gölü'nün kurutulması ile yöredeki orman varlığı ve floranın (bitki örtüsü) değiştiğini ve azaldığını vurgulayan Demirkan, şöyle konuştu:
"Yağmur sularının yüzde 10'u yüzeyden akar. Yüzde 20'si toprak tarafından emilir. Ve yüzde 70'i de bitki dokularında tutuluyor. Bitki olmayınca, yağışların yüzde 70'lik kısmı bitki dokularında tutulamıyor ve burada tutulması gereken miktar, yüzeyden akıyor.
"Bitki örtüsü oranın yağmur rejimini etkiliyor. Bu örtü kaybolunca, yağmurlar anormal yağmaya başlıyor."(YV/NU)