Fotoğraf: AA
Nirengi Derneği, ebeveynlerin çocuklarıyla koronavirüs hakkında konuşurken dikkat etmesi gereken noktalara ilişkin bir bilgi notu paylaştı. "Çocuklarla Koronavirüs Nasıl Konuşulur?" isimli bilgi notunu hazırlayan Uzman Psikolojik Danışman Elçin Külahçıoğlu Gözegir'in dikkat çektiği noktalar şöyle:
- Öncelikle çocuğunuzun koronavirus ile ilgili ne bildiğini öğrenin ("Okulda veya belki televizyonda koronavirüs diye bir şey duydun mu? Bununla ilgili ne duyduğunu benimle paylaşmak ister misin?")
- Konuyu merak eden veya yanlış bilgiye sahip olan çocuğunuza durumu açıklamanız gerektiğinde; "koronavirüs mikroskop ile bakıldığında taç giymiş gibi görünen bir virüs. Yani küçük, gözle göremediğimiz mikroplar gibi. Tıpkı gripte olduğu gibi ateş, öksürük, zor nefes almaya sebep olurlar. Birçok kişi kolayca iyileşiyor ama bazı insanlar daha çok zorlanıyor. Çocuklar genellikle çok kolay atlatıyorlar bu hastalığı" açıklamalarını yapabilirsiniz.
- Çocuğunuzun hızına ayak uydurun: Konuşmak istemiyorsa konuyla ilgili konuşmak için zorlamayın. Konuşmanızın içeriği ve detayları çocuğunuzun gelişimiyle uyumlu olmalıdır. Çocuğunuzla konuşurken ilgilenmediği ve yaşıyla uyumlu olmayan detayları vermekten kaçının.
- Sakin ve güven verici şekilde konuştuğunuzdan emin olun. Unutmayın ki kaygı bulaşıcıdır! Ebeveyninin kaygılı olduğunu hisseden çocuk da bu kaygıyı taşıyacaktır.
- Güvenli bir ortamda, mümkünse evde konuyu gündeme getirin ve soru sormasına, eğer varsa endişelerini dile getirmelerine izin verin.
- Koronavirüs gündemini çocuğunuzdan gizlemek için çaba göstermeyin. Konuşulmayan şeyler çocuklarda daha fazla kaygı uyandırır. Bilmediğiniz bir şey sorduklarında dürüst olun ve birlikte araştırma yoluna gidin
- Çocuğunuzun koronavirüs ile ilgili televizyon, radyo vb. yayınlara yüksek oranda maruz kalmasına engel olmaya çalışın.
- Çocuğunuzun durum üzerinde kontrol hissetmesini sağlayın. Örneğin; Virüsün yayılmasını nasıl engelleyebiliriz?: "Ellerimizi sık yıkayarak, uykumuzu iyi alarak, beslenmemize dikkat ederek, ellerimize değil dirseğimize hapşırarak, yüzümüze fazla dokunmayarak, virüsten kendimizi koruyabiliriz."
El yıkamayı oyuna çevirin
- Bu eylemleri kaygı uyandırıcı bir şekilde çocuğunuza sık hatırlatmak yerine eğlenceli bir oyun şeklinde aktarabilirsiniz. Çocuğunuzun ellerini 20 saniye süresince yıkaması için ellerini yıkarken 2 kere "iyi ki doğdun" şarkısını söylemesini sağlayabilirsiniz, bu şekilde 20 saniye el yıkama sürecini eğlenceli bir ritüele çevirmiş olursunuz.
- Rutinlerinize devam etmeye çalışın. Akşam yemeği saatleriniz, uyku saatleriniz, ailece düzenli yaptığınız bazı aktivitelere devam etmek çocuğa güvende olduğu duygusunu aşılayacaktır.
- Çocuğunuza; İnsanların güvende ve sağlıklı olması için çabalayan kişilerin varlığını vurgulayın. "Hastaneler, doktorlar ne yapması gerektiğini biliyorlar ve bilim insanları aşı bulmak için araştırma yapıyorlar" deyin ve okula gitmeyip evde kalmaları durumunda bunun herkesin güvende olmasını sağlayacak bir önlem olduğunu belirtin. (AÖ)