Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) hem kamuda hem özel sektörde çalışan ebelerin sorunlarını hatırlattı.
Basın duyurusunda aile hekimliklerinde çalışan ebelerin "aile sağlığı elemanı" yapıldığını ve mesleklerini kapsamayan işleri de yapmaya mahkum edildiğini anlatan SES'e göre devlet hastanelerinde de sorunlar yaşanıyor.
Devletin ve üniversitelerin hastanelerinde yeterince kadro açılmaması bu sorunların başında geliyor.
İstihdam sorunuyla ilgili olarak kamu personeli atamalarının yetersiz oluşunun işsiz kalma kaygısını arttırdığına dikkat çekiyor SES.
"Kamuda sözleşmeli sağlık çalışanı uygulamasının yaygınlaşması da ebelerin özel sağlık alanında daha fazla emek sömürüsüyle karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır."
Ebelerin sağlık sistemi içinde yaşadığı sorunların arasında çalışma sürelerinin uzunluğu ve çalışma şartlarının ağır olması da bulunuyor.
Meslek dışı işler
Türkiye'de ebeler kendi iş tanımları dışında başka işler de yapmaya zorlanıyorlar. SES'in açıklamasında da bu soruna dikkat çekiliyor. Ebeliğin profesyonel bir meslek gibi algılanmadığı ve ebelerin sağlık çalışanı olarak görülmeyip yardımcı sağlık elemanına dönüştürüldüğü belirtiliyor.
Ebelerin yardımcı sağlık elemanı gibi algılanarak çalıştırılması bir yana tümüyle farklı alanlarda çalışmaya zorlandığı haller de var.
Özellikle ilçelerdeki cezaevlerinde ebelerin kadın ziyaretçilerin üst aramasında görevlendirilmesi örneklerden sadece biri.
Yataklı tedavi kurumlarında ebelik dışında birimlerde çalışan ebelere hemşire olarak çalışma yetkisi kazandırıldığını söyleyen SES yasalarda başka düzenlemeler olması gerektiğini de vurguluyor: Ebelerin yeni doğan yoğun bakım kursu almaları gerekiyor; iş ve gelir güvencesi, can güvencesi, sağlıklı ortamlarda çalışma güvencesi gerekiyor.
767 kadına bir ebe
SES açıklamasında Ebeler Haftası vesilesiyle Türkiye'de yapılan bir araştırmaya da yer verdi. Araştırmaya göre, Türkiye'de toplam 48 bin 498 ebe görev yapıyor. Ebelerin 43 bin 498'i Sağlık Bakanlığı'nda, 4 bin 352'si özel sektörde, 633'ü ise üniversite hastanelerinde çalışıyor.
37 milyon 191 bin kadının yaşadığı Türkiye'de bir ebeye 767 kadın düşüyor.
Eğitim seviyesi gelişiyor
SES'in verdiği bilgilere göre, Türkiye'de ilk ebelik kursları 1846'da, ilk ebelik okulu 1906'da açıldı. Ortaokula dayalı dört yıllık ebe ve hemşirelik okulları ise 1958'de açıldı. Bu okullar 1976'da sağlık kolejlerine dönüştü. 1968'de yüksek lisans, 1972'de doktora seviyesinde eğitim verilmeye başlandı. (YY)