Ancak, bu metne açıkça hayır diyen ve sorumlularına siyasete müdahale ettiği ve darbeyle tehdit ettiği için yaptırım uygulanması gerektiğini açıkça söyleyenler çok az.
Cemal: Tek kelimeyle hayır
Milliyet yazarı Hasan Cemal, 29 Nisan tarihli yazısına "Hayır!" başlığını attı; şöyle yazdı:
"Askeri müdahaleleri yapanlar, demokrasinin düşe kalka öğrenildiğini, demokrasi kurallarının oyun içinde kavrandığını, bu nedenle de zaman ve sabır gerektirdiğini bir türlü anlamadılar. (...)Demokrasinin bir süreç olduğu gerçeğini hiç anlamadıkları için de, her seferinde oyuna paydos diyerek, mıntıka temizliği yaparak, yasaklar koyarak, hapishaneleri doldurarak, darağaçları kurarak, sivil siyasetin oyun alanını daraltarak sonuç alacaklarını sandılar. (...)Askerin gece yarısı muhtırasına tek kelimeyle hayır! (...)Hükümetin muhtıraya karşı almış olduğu tavır doğrudur, demokrasiye uygundur. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığından çekilmeme kararı da yerindedir."
Bayramoğlu: Askere hayır...
Ali Bayramoğlu Yeni Şafak'taki yazısına "Askere hayır" başlığını attı; askerin "açık bir darbe, siyasi müdahale tehdidi"nde bulunduğunu yazdı:
"Türk siyasi tarihinde ilk kez bir hükümet askeri bir müdahale girişimi karşısında dik duruyor, bu girişime meydan okuyor. (...) Askerin 'sarsılmaz kararlığımız' ifadesini, hükümet 'demokrasiyi zedeletmemek konusunda tam kararlılık içindeyiz' diyerek karşılıyor. (...) Bu ülke demokrasi istiyorsa, demokratikleşmek istiyorsa bunun hakkını vermeli. Anti demokratik girişimlere göğüs germeyi öğrenmeli, demokrat cepheler oluşturabilmelidir. (...)Askere hayır, bildiriye hayır..."
Altan: Demokrasiye muhtıra
Mehmet Altan, Star'daki yazısında "Sistemin kendi kendini koruma sürecinde askere yer yoktur. Askerler sadece demokrasiye ve siyasal sisteme değil,yargıya da müdahale etmiştir. Siyasal sistem kadar yargının da bu müdahaleye tavır alma gereği var" diye yazdı.
Karakaş: Cumhuriyetin tek ilkesi laiklik değil
Star'daki bir başka yazıda, Eser Karakaş, laiklik vurgusuyla cumhuriyetçilik yapmanın yanlış olduğunu, cumhuriyetin üç temel niteliğinin laiklik, demokrasi ve hukuk devleti olduğunu yazdı. Karakaş, bir gün önce Haber 7 televizyonundaki konuşmasında da Genelkurmay'ın açıklamasının bu ilkeleri ihlal ettiğini, yaptırımı olması gerektiğini söylemişti. (TK)