* Fotoğraf: Esra Bilgin - İstanbul / AA
Avukatların duruşmalara bulundukları yerlerden video konferansla katılmalarını sağlayan e-duruşma uygulamasına, Ankara Merkez Adliyesi ile İstanbul (Çağlayan), İstanbul Anadolu ve Bakırköy adliyelerinde başlandı.
TIKLAYIN - e-duruşma yargılamayı nasıl etkileyecek?
İstanbul Adalet Sarayı'ndaki Tüketici Mahkemeleri’nde görülen e-duruşmada hakim ve mahkeme personeli salonda hazır bulunurken, dosyanın tarafı olan avukatlara önceden belirlenen mahkeme sırasına göre görüntülü sistemle bağlantı yapıldı.
İlk olarak avukat hedefli olan sistem, ilerleyen dönemlerde taraf, tanık ve bilirkişilere de açılacak.
Avukatlar, 24 saat öncesinden mahkemeye gerekçeleriyle başvurmaları ve başvurunun kabul edilmesi halinde dijital olarak evlerinden veya ofislerinden duruşmaya katılabilecek.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, uygulamaya ilişkin Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, “Amacımız avukat meslektaşlarımızın fazladan emek ve mesai israflarının önüne geçmek, yargılamanın hızlandırılmasını sağlamak. Bunun genelgesi Adalet Bakanlığımız tarafından hazırlanacak ve diğer mahkemelerde de yaygınlaştırılması sağlanacak” dedi.
“Akıllı cezaevi” uygulaması
Adalet Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğinde ceza infaz kurumlarında dijital dönüşümü başlatan Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu Projesi tanıtım toplantısı bugün Sheraton Otel'de yapıldı. Törene, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katıldı.
Bakan Adil Karaismailoğlu uygulamanın hayata geçirilmesiyle ceza ve tevkif evlerindeki hükümlülerin şartlarının değişeceğini, cezaevi yönetiminin işlerinin rahatlayacağını, hükümlü yakınlarının sıkıntılarının önemli oranda hafifleyeceğini dile getirdi:
“Hükümlülerimizin temel bazı işlemleri personel ihtiyacı olmadan gerçekleştirilebilecek. Akıllı multimedya cihazlarının kullanılmasıyla tutuklu ve hükümlülerin, tanımlanmış bazı işlemleri koğuşlarından çıkmadan yapabilmelerine imkan verilecek.
“Çalışma kapsamında, cihazlar üzerinden görüntülü görüşme, kantin sipariş yönetimi, görüntülü sağlık hizmetleri, parmak iziyle sayım, kitap talebi, dilekçe başvuru hizmetleri, bilgilendirme ve anons hizmetleri yer alıyor.
“Normalde infaz koruma memuru tarafından yapılan işler, böylelikle teknolojik altyapıyla gerçekleştirilecek. Her gün birçok personelle yapılan sayım işi kolaylaşacak. Kantin alışverişinde emanete para bırakma sistemi ortadan kalkacak. Yüz yüze ziyaret yapamayan hükümlü yakınları için de uzaktan görüşme imkanı tanınacak.”
Projenin ikinci fazında ise e-avukat, e-doktor gibi bazı uygulamaların hayata geçirileceğine işaret eden Karaismailoğlu, böylelikle hükümlülerin yaşam koşullarında iyileştirmenin sağlanacağına dikkati çekti.
Karaismailoğlu, ilk aşamada Sincan Kadın Kapalı Cezaevine 17 multimedya cihazının kurulumunun gerçekleştirildiğini, test amaçlı kullanıma açıldığını söyledi.
Yıl sonuna kadar 100 multimedya cihazının Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi ve Sincan Çocuk Cezaevi’ne kurulması için çalışmalar devam ediyor. (AS)