Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internet üzerinden tüm bilgilerin ABD'ye aktığını ileri sürerek, 2023 hedefleri arasında "e-Çelebi" adını verdikleri milli internet arama motorunu hayata geçirmek olduğunu söyledi.
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bianet'e yaptığı açıklamada, her hangi bir devletin kontrolünde olan bir arama motoru veya
filtreleme sisteminin özel şirketlerin geliştirmiş olduğu servis veya sistemlerden daha güvenli olduğunu söyleyemeyeceğimizi ifade etti.
Devlet kontrollerinde olan sistemlere dünyanın her yerinde kuşku ile bakıldığının altını çizen Prof. Dr. Akdeniz, Türkiye'de de bu kuşkuların var olacağını söyledi.
"Eğer arama motorlarının güvenli olmadığı düşünülüyorsa, aynı eleştiriler ortaya çıkacak olan bir milli motor için de geçerli olacaktır."
"Bilgiler ya Google veya Yandex gibi özel şirketlerin elinde olacaktır ya da devletin elinde olacaktır. Hangisi sizce daha tehlikeli?"
"Aslında bilgi güvenliği konusunda parmak basılması gereken arama motorları ile ilgili hukuki standartların, bilgi depolama ve saklama usullerinin, özellikle de mahremiyet ve bilgi gizliliği açısından uluslararası alanda netleştirilmesidir."
"Avrupa Konseyi gerek arama motorları gerekse sosyal medya servis sağlayıcıları ve insan hakları standartları konusundaki standartları belirlemek için Nisan 2012 içinde bir Tavsiye Kararı yayınladı."
"Paylaştığınız her bilgi sizin olmaktan çıkıyor"
Siber güvenliğin bilişimin en önemli sorunu haline geldiğini ileri süren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, tüm bilgilerin "Google" ve "Yahoo" gibi arama motorları sayesinde ABD'ye gittiğini savunarak Türkiye'nin "e-Çelebi" adı altında kendi arama motorunu yapacağını söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, arama motorları ve internet güvenliği hakkında görüşlerini şu sözlerle aktardı:
"Bu aslında bence çok önemli bir şey. Burada biraz da geciktiğimizi itiraf etmeliyim. Bilgilerin kaynağının başkasında olması, sürdürülebilir bir şey değil. Şimdi paylaştığınız her bilgi, sizin olmaktan çıkıyor. Bu alanın en önemli özelliği, tuşa dokunduğunuz anda bıraktığınız her iz, artık sizin olmuyor."
"Kimin oluyor? Anonim oluyor. Anonim olurken de adres bir ülkeye doğru gidiyor. Bugün dünya bundan şikayetçi. ABD 'İnternetin sahibi benim, ben buldum' diyor ve müthiş bir kavga var."
"Bu kavganın sebebi şu; bütün bilgilerimiz, bu ülke üzerinden akıyor, biz bu bilgilerin güvenliğini, herhangi bir sorun yaşadığımızda, başımıza bir iş gelmeyeceğinden nasıl emin olabiliriz."
"Bu soruyu birçok ülke soruyor şu anda. Bu konuda Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Avrupa Konseyi Siber Suçlar Konvansiyonu gibi organizasyonlar, bu işi tartışıyor ama henüz bir uzlaşma bulunmuş değil." (EKN)