Trans bireylere yönelik hak ihlallerini görünür kılmak ve kamuoyunda bu konuda farkındalık yaratmak için Pembe hayat LGBT Dayanışma Derneği e-bülten şeklinde yayınlanan hak ihlalleri raporları yayınlamaya başladı. Her ayın sonunda, hak ihlalinin ayrıntılı raporu bu e-bültende yayınlanıyor. Ayrıca her yılın sonunda, bu hak ihlalleri raporları yıllık raporlar olarak yayınlanıp arşivlenecek.
Pembe Hayat LGBT Dayanışma Derneği projeler koordinatörü Kemal Ördek bu e-bültene neden ihtiyaç duyduklarını, bianet'e şöyle açıkladı: "Türkiye'de trans bireylere yönelik hak ihlalleri genellikle görünmez durumda. Ana akım medya trans bireylerin maruz kaldığı şiddet, dışlanma, ayrımcılık, nefret suçları, polisin kötü muamelesi gibi konuları görmezden geliyor ve dolayısıyla bu konular geniş toplumsal kesimlerinden gündemine bir türlü giremiyor. Biz bu raporlarla bu ihlalleri görünür kılmaya çalışıyoruz"
Hak ihlalleri raportörü Belgin Çelik, bianet'e yaptığı açıklamada, raporlamanın çok önemli olduğunu söyledi. Çelik, "12 Eylül'de yapılan işkenceler, hak ihlalleri raporlanamadı ve insanların bu ihlalleri kanıksaması sağlandı. Raporlar olmayınca yapılanlar normal sayılmaya başladı."
Çelik, 2007 yılından itibaren ihlalleri raporlamaya başladıklarını söylüyor. Bu yılda, polislerin trans bireylerin evlerine baskınları olmuş. Birkaç sene sonra da polislerin, trans bireyleri gördüğü yerlerde "erkeğin kadın kıyafetinde gezerek ahlaka mugayir davranış" iddiasıyla para cezası kesme işlemleri başlamış ve polisler bu cezalarla "bonus" kazanır hale gelmiş.
Çelik, polisin hak ihlallerinin sadece trans bireylere yönelik olmadığını söylüyor fakat trans bireylere yönelince hak ihlalleri yoğunlaşıyor. "Polis, polise mukavemete göstermekten istediği tutanağı tutabilir. Darbecilere askerlere yönelik eleştiriler çok iyi bir gelişme fakat polisin kısıtsız gücünün farkına varmazsak, polis devletine dönüşürüz ve o zaman bundan herkes zararlı çıkar."
Hak ihlallerinin herkese yönelik olduğunu ve trans bireylere yapılan hak ihlallerine karşı toplumun sessiz kalmaması gerektiğini söyleyen Çelik, "eğer ses çıkarmazsak bu ihlaller herkesin başına gelebilir" dedi. (GY)