Düzgün Baba'yı her yıl 50-60 bin kişi ziyaret ediyor. Buraya gelenler çoğunlukla "rüya görmek" istiyorlar. Dileklerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini o gece rüyalarında göreceklerini düşünüyorlar. Bir türlü çocuğu olmayan kadınlar, sevgililerine kavuşmak isteyen aşıklar, dermansız derde sahip insanlar Düzgün Baba'da umut arıyorlar.
Düzgün Baba'nın halk ve gençlik üzerinde öylesine etkisi var ki yeminler O'nun üzerine ediliyor. Gençler "Düzgün Baba olsun ki..." diye sözlerine başlıyor; yaşlılar ise "Kêmerê Duzgın vo ke..." diyorlar. Bu durum öylesine iyi biliniyor ki; bazen hakimler keşifler sırasında tanıklara yemin verirken söze "Düzgün Baba için doğru söyleyeceğine..." diye başlıyorlar!
Düzgün Kureyş'in oğludur, ismi Sa Heyder'dir. Kışın davarları otlatmaya götüren Düzgün'ün hayvanları çok iyi besleniyormuş. Babası bu durumu merak eder; davarın kışın ortasında böylesine tok olmasına şaşırır; Düzgün'ü takip eder. Kureyş, karlar içinde ilerleyen Düzgün'ün çubuğunu vurduğu ağaçların yeşillendiğini ve hayvanların yediğini görür. Keçileri huysuzlanan Düzgün keçilerine "Kureyş'i mi gördünüz" diye sitem ettiği anda babasını fark eder ve utanarak bugünkü "Düzgün Baba dağı"na doğru kayıplara karışır. Efsane kısaca böyledir.
Avrupalı Dersimlilerin yoğun emek ve dayanışma sonucu yapımını üstlendikleri Düzgünbaba Cemevi'nin açılışı, milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteci ve halkın katılımıyla 12 Ağustos günü gerçekleşti. Dersim'in yaklaşık 40 kilometre dışındaki bu "kutsal dağ"a akın akın gelen insanlar "Xaskar" denen sudan içtiler; "niyaz" ekmeklerini; leblebi-üzümlerini dağıttılar ve kurbanlarını kestiler. Açılışa halk yoğun ilgi gösterirken devlet yetkililerinin törende bulunmaması dikkat çekti.
Törende Avrupa'dan gelen Dede'ler, belediye başkanları, milletvekilleri, eski milletvekilleri, dernek temsilcileri konuşurken Türkçe ve Kırmancki olarak "hayırlı olsun" dileklerinde bulunuldu.
Düzgün Baba, açılışı yapılan Cemevi ile koynuna gelip misafir olan onbinlere insana artık daha iyi ev sahipliği yapacak. Cem salonu, kurban kesme yeri, tuvaleti, mutfağı, misafir ve yatma odası, yemekhanesi ile modern bir Cemevi olan "Düzgün Baba Cemevi", Doğu Anadolulu Alevilere hizmet verecek.
Açılışta konuşan Nazımiye Belediye Başkanı Bertal Ateş; "biz evvelden Alevi olduğumuzu söylemeye korkardık, Dersimli olduğumuzu söylemeye korkardık, 'Erzincanlıyız', 'Elazığlıyız' derdik, bundan böyle gururla Alevi ve Tunceliliyiz diyeceğiz" derken Alevi-Kırmanc kimliğinin yaşadığı sıkıntılara parmak basıyordu.
Endişeli bir ortamda; çatışmaların, asker ve militan ölümlerinin gölgesinde yapılan açılışta binlerce Dersimli halay çekti; semaha durdu; dualar Düzgün Baba'ya söylendi, Düzgün Baba ise misafirlerini bağrına bastı.(HA/EÖ/AD)