Atıf Yılmaz ve filmleri
Türk sinemasının önemli ve kadın filmlerinin unutulmaz yönetmeni Yılmaz'ın "Selvi Boylum Al Yazmalım", "Adı Vasfiye", "Kadının Adı Yok" ve "Eğreti Gelin" filmleri gösterilecek.
Ayrıca "Atıf Yılmaz'ın Kamerasından Kadın Filmleri" başlıklı söyleşi de programda var.Söyleşiye yıllarca Atıf Yılmaz'ın asistanlığını yapan Leyla Özalp, oyuncu Nur Sürer ile Eylem Yıldız katılacak.
Söyleşide, Atıf Yılmaz filmografisinde bulunan kadın filmlerinin, Türk sinemasındaki 'kadın' imgesini nasıl değiştirip dönüştürdüğü anılar ve tanıklıklar eşliğinde anlatılacak.
Selvi Boylum Al Yazmalım
Tarih: 18 Ağustos 2006
Saat: 20:30
Yer: Sevgi Yolu Sahne / Dikili
Adı Vasfiye
Tarih: 19 Ağustos 2006
Saat: 21:0
Yer: Liman Sahne / Dikili
Eğreti Gelin
Tarih: 20 Ağustos 2006
Saat: 21:00
Yer: Liman Sahne / Dikili
Kadının Adı Yok
Tarih: 21 Ağustos 2006
Saat: 21:00
Yer: Belediye Açık Hava Sineması.
Duygu Asena: Kadının Adı Yok
Dikili şenliklerinde ayrıca 30 Temmuz'da yaşamını yitiren gazeteci-yazar Duygu Asena'da anılacak. Atıf Yılmaz'ın Asena'nın kitabından sinemaya uyarladığı "Kadının Adı Yok"un gösteriminden sonra kitap ve film üzerine seyircilerle bir söyleşi gerçekleştirilecek.
Uçan Süpürge'nin 18-20 Ağustos tarihleri arasında bu etkinliklerle katkıda bulunacağı şenlik kapsamında açılacak standlarda ise Duygu Asena ve Leyla Özalp'in kitaplarının yanı sıra, Uçan Süpürge'nin yayınları da yer alacak.
"Alternatif Kadınlar Matinesi"
Uçan Süpürge'nin bir başka etkinliğiyse 20 Ağustos'taki "Alternatif Kadınlar Matinesi". Dramaturg ve kadın hareketi aktivisti Sündüz Haşar'ın konuşmacı olarak katılacağı etkinlik, Dikilili kadınların katılımıyla Sempati Cafe'de yapılacak.
Kadınların evlerinden çıkıp komşular ve hiç tanımadıkları başka kadınlarla bir araya geldikleri, evde yapıp götürdükleri böreği-çöreği paylaştıkları, çoluk çocuk eğlenip stres attıkları "kadın matine"lerini, gazino kültürünün içinden doğan kadınlara mahsus eğlencenin konuşacağı bu söyleşide, televizyondaki kadın programlarına doğru da bir yolculuk yapılacak.
Hayatlarımız ve öykülerimiz satılık değil
Uçan Süpürge bu bölümde gündüz kuşağının neredeyse tümünü kaplayan kadın programlarını katılımcılarla konuşmayı planlıyor. Dikilili kadınlara yapılan çağrı şöyle:
"İlk çağın eğlencelerini yeniden yaşıyoruz. İçimizden birileri arenadaki gladyatörler gibi ortada dövüşürken, biz tribünlerde parmaklarımızı çevirip, 'ölsün' ya da 'yaşasın' diyoruz, bu kez cep telefonlarımızı kullanarak! Sattıkları bizim öykülerimiz, bizim hayatlarımız. Kadınlar matinesinin bu yeni halini reddedebiliriz, öykülerimizin satılmasını reddedebiliriz, hayatlarımızın pazarlanmasını reddedebiliriz."
Alternatif matinenin soruları
Uçan Süpürge ayrıca bu bölümle ilgili olarak soru sormayı ve yanıtlarını almayı da istiyor.
* Bize ne izletiyorlar, niçin izliyoruz, bunlar işimize yarıyor mu?
Bu programlara çıkan kadınlar, zorla ünlü yaptıklarımız ne oldular?
adın sorununa katkıları oluyor mu?
* Televizyon programları sorunların çözülmesinde bir alternatif olabilir mi? Kavgalı gürültülü 'sohbetler' ya da yemek tarifleriyle süslü "kadın programları" yeni çağın matineleri mi? Bu programlarda anlatılan, hangi kadınların hangi öyküleri?
* Eskiden film izlemek için matinelerde buluşan kadınlar bugün televizyon matinelerinde ne izliyor? Eskiden şarkılar eşliğinde eğlenmek için gazinoların matinelerinde bir araya gelen kadınlara bugün 'eğlence' diye ne sunuluyor?
Dikili şenlikleri
İlk olarak 1984'te yapılan şenlikler 1993 yılına kadar sürdü. 10 yıl aradan sonra 2004 yılında yeniden başlayan şenlikler 1980 sonrası kimsenin konuşmaya cesaret edemediği konuları gündemine alarak ülkemizin aydınları, işçileri ve gençlerinin özgürce konuşabildikleri bir ortam yarattı.
2005'de gündemine "Avrupa Birliği" sürecini aldı. 2006'da ise şenliklerin ana teması dünyada ve Türkiye'de "Yeni Ufuklar , Yeni Umutlar" oldu.
Şenliklerde Uçan Süpürge'nin üstlendiği etkinliklerin dışında geniş bir program bulunuyor. 22 Temmuz'da başlayan şenlikler 27 Ağustos'ta sona erecek. (AD/EÖ)