Duygu Asena’nın doğum günü, 19 Nisan’da Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ve İletişim Fakültesi işbirliği ve Friedrich Ebert Stiftung Derneği ve bianet’in destekleriyle düzenlenecek olan bir dizi etkinlikle ailesi, meslektaşları, akademisyenler ve okurları tarafından kutlanacak.
“Duygu Asena ile Düşünmek” başlıklı etkinlikte, gazeteci-yazar, programcı, oyuncu ve her şeyden önce Türkiye'de 1980 sonrası kadın hakları savunuculuğunda öncü isimlerden biri olarak Asena’nın yazarlık ve gazetecilik geçmişi ile düşünce dünyası masaya yatırılacak.
Oturumlar yazarın kitaplarının ismini taşıyor
Ana konuşmacının Fatmagül Berktay olacağı etkinlikte, yazarın kardeşi İnci Asena da yer alacak. Asena’nın yazılarını ise Derya Alabora ve Eser Selen seslendirecek. Etkinlikte, Duygu Asena yazarlığını biçimlendiren temel meseleler üç ana başlık etrafında konuşulacak.
Oturumların her biri, yazarın bir kitabının adını taşıyor.
"Kadın, Hukuk ve Siyaset” alanındaki "Aslında Özgürsün" başlıklı ilk panelin konuşmacıları Filiz Koçali, O. Meriç Eyüboğlu ve Şahika Yüksel.
“Kahramanlar Hep Erkekti” başlıklı ikinci panelde Asena’nın meslaktaşları ve yakın çalışma arkadaşları olan gazeteciler Derya Sazak, Nazım Alpman, Yazgülü Aldoğan ve Zeynep Oral söz alacaklar.
“Aynada Aşk Vardı” başlıklı üçüncü panelde ise “Kadın ve Beden” üzerine Esin Paça Cengiz, Müge İplikçi ve Saffet Murat Tura konuşacak.
Etkinliğin sonunda Vedat Sakman dinletisi yer alacak.
Etkinlik boyunca Asena yalnızca yazarlık geçmişi ile değil eserlerinden uyarlanan filmler ve oyunculuğuyla da izleyicilerin karşısında olacak.
19 Nisan Salı günü saat 09.00'da Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü Fener Salonu'nda başlayacak panelin ayrıntılı programı için tıklayın.
Duygu Asena hakkında
19 Nisan 1946 yılında doğan Duygu Asena, Kadıköy Özel Kız Koleji’ni ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümü’nü bitirdi. Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İstanbul Üniversitesi Çocuklar Evi’nde pedagog ve bir reklam şirketinde metin yazarı olarak çalıştı. Kadınca (1978), Onyedi, Ev Kadını, Bella, Kim ve Negatif (1992) dergilerini yönetti. TRT-2’deki “Ondan Sonra” programını hazırlayıp sundu (1992-97). Milliyet, Cumhuriyet Dergi, Habertürk, Yarın ve Vatan gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Hastalığı teşhis edilene kadar Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde dergicilik dersi verdi. 30 Temmuz 2006 günü hayatını kaybetti.
İlk yazısı 1972’de Hürriyet’in Kelebek ekinde çıkan Asena, 1978 yılından itibaren yayınladığı tüm dergilerde ve gazete yazılarında başta kadın meselesi olmak üzere Türkiye’nin derin yaralarına ilişkin düşüncelerini kaleme aldı. 80’li yıllardan itibaren yaptığı yayınlarla ve çıkardığı dergilerle kadın özgürlüğü meselesinin kamu oyunda geniş yer bulmasına ve tartışılmasına öncülük etti. Bekâret sorunu, çokeşlilik, toplumsal ve aile içi sözel, duygusal, fiziksel ve cinsel şiddet, namus cinayetleri, ataerkil aile düzeni, zorla ve küçük yaşta evlendirilme vb. toplumsal sorunları yazılarıyla sürekli ülke gündeminde tuttu; çalışan kadınların sorunları, boşanmanın kolaylaştırılması, cinsel sorunların dillendirilebilmesi, sorunlu kadın-erkek ilişkileri, kadının kürtaj hakkı, Türk Ceza Kanunu ve Medeni Kanun’un cinsiyetçi maddelerden arındırılması gibi toplumsal olarak kadının aleyhinde işleyen bütün kurumlara ve kurallara karşı çıktı, sorunlu kadınlık ve erkeklik hallerini eleştirdi ve onları dönüştürmek için kamu oyu oluşturulmasında aktif olarak rol aldı.
Yalnızca gazete yazılarıyla değil, yazdığı romanlarla da geniş okuyucu kitlesine düşüncelerini ulaştırdı ve büyük yankı uyandırdı. 1987 yılında yayımlanan ilk romanı Kadının Adı Yok, bir yılda 40 baskı yaparak satış rekoru kırdı. Almanya, Hollanda ve Yunanistan’da çevrilerek yayımlandı. Kadın özgürlüğünün ve cinselliğinin bir manifestosuna dönüşen roman, 1988’de “müstehcen” bulunarak yasaklandı; iki yıl süren dava sonucu yayımına izin verildi, aynı yıl Atıf Yılmaz tarafından filme alındı.
Yapıtları: Kadının Adı Yok (1987), Aslında Aşk da Yok (1989), Kahramanlar Hep Erkek (1990), Aynada Aşk Vardı (1997), Değişen Bir şey Yok (1998), Aslında Özgürsün (2001), Aşk Gidiyorum Demez (2003), Paramparça (2004). (ÇT)