Gazeteci İpek Çalışlar, ölümünün ikinci yıldönümünde arkadaşı Duygu Asena'nın gazeteciliğini anlatıyor.
"Duygu Asena iyi bir gazeteciydi" diye başlıyor Çalışlar. "Öteki iyi gazetecilerden farkıysa bakış açısıydı. Hayatın her katmanındaki kadınlara büyüteçle baktığı için onun ela gözlerinden pek bir şey kaçmazdı."
"Kadınlar Duygu'yla kuvvetlendiler"
Çalışlar "Şiddete, hakarete uğrayan kadınlar Duygu ile kuvvetlendiler, bulundukları durumu değiştirmek için çaba göstermeye başladılar" diyor ve açıklıyor:
"Çünkü kendilerini anlayan, onların yaşadıklarını çok önemseyen bir gazeteciyle karşı karşıya gelmişlerdi. Silik hayatlar yaşamaya mahkum olduğunu sanan pek çok ev kadınına da seslendi Duygu. 'Kendinize güvenin, erkekten daha aşağı değilsiniz ki, öyleymiş gibi durmayın' dedi."
Elinde sihir değneği varmış gibi...
"Elinde sihir değneğiyle dolaşır gibi yazı yazdı, haber yaptı, dokunduğu kadınlar uyandı. Bu yaptığına çok inandı ve bütün kalbiyle yaptı" diye anlatıyor Çalışlar, ardından kadını odağına alan haberciliğin dönüştürücülüğünden söz ediyor:
"'Kadının Adı Yok' derken belki de Türkiye'nin en önemli haber başlığını yakalamıştı. Kadınlara odaklandığı için hem kadınları hem de kendisini inanılmaz geliştirdi."
"Bu anlamda gazetecilik yapan kaç kişi var?"
Çalışlar, Asena'nın haklardan yana duruşunun da altını çiziyor:
"Yaşadığı sürece Türkiye'nin gündeminden hiç eksik olmayan işkence, katliam ve haksız yargılanmalarla bir haberci ve köşe yazarı olarak kavga etti. O Türkiye'nin keskin gözüydü.
"Irkçılığa, milliyetçiliğe, cinsiyetçiliğe karşı kalemi hep işledi durdu. Bu anlamda gazetecilik yapan kaç kişi var? Duygu'nun eksikliğini hep hissedeceğiz."
"Yaşamını eşitlik ve demokrasi üzerine kurmuştu"
PEN Türkiye Merkezi'nin ilk Duygu Asena Ödülü'nü geçen yıl alan Çalışlar, "Yaşımı başımı almış bir kadın gibi durduğuma bakmayın bu benim ilk ödülüm. Üstelik öyle herkese arkadaşının adını taşıyan ödül almak nasip olmaz... Bana oldu" demiş ve Asena'yla ilgili şunları söylemişti:
"Duygu dünyaya doğru yerden bakmayı öğrenmişti. Kim haklı, kim haksız, ezen kim, ezilen kim hep bilirdi. Gazeteciliğini, yazarlığını ve yaşamını eşitlik ve demokrasi üzerine kurmuştu. Toplumun en geniş ezilen kesimi olan kadınları güçlü kılmak için verdiği bunca çabanın altında da bu yatıyordu."
Duygu Asena Ödülü için son başvuru tarihi 29 Ağustos
Bu yılki Duygu Asena Ödülü, bu yıl içinde araştırma ve inceleme dalında yayınlanmış bir kitaba, feminist bir duruş sergileyen ve ifade özgürlüğünün temel ilkelerine uygun çerçevede yazılmış bir esere verilecek.
Ödül için son başvuru tarihi 29 Ağustos. (TK/EZÖ)