"Duygu bir yıl önce içimizden ayrıldı, yüreğimize girdi."
İnci Asena yeşillikler içinde yürüyen muhteşem Duygu fotoğrafının önünde onu ne kadar özlediğini anlatarak dostlarını selamladı, yakınında kızı Berfu Çapın duruyordu..
Dostları İpek Çalışlar, Nurcan Akad, Ayça Atikoğlu, Handan Koç, Güman Binici, Şadan Maraş Öymen, Edip Emil Öymen, Esmeray Özdikti, Ruhat Mengü, Figen Yıldırım, Nilgün Yurdalan, Oral Çalışlar, Filiz Koçali, Nebil Özgentürk, Fuat Kozluklu, Pınar Selek, Coşkun Aral, Metin Uca, Nadire Mater, Ayşe Düzkan, Nail Güreli, Duygu Asena anmasında hep birlikteydi.
Şimdi size soruyorum: Nasılsınız?
Bülent Erkmen ile Haydar Karabey'in şimdilik fotoğraf olarak mezarın başında duran çalışması önümüzdeki günlerde möbiüs formunda yani herhangi bir objenin aynı anda hem içinde hem de dışında kalabilmesine olanak tanıyan halka tasarımı mezar taşı olarak yerini alacak.
İnci Asena, möbiüs tasarımını "tam Duygu gibi kadın, özgür ve yalnız" sözleriyle tanımladı.
"Duygu bana 'İnci ölüme değil yaşama bakalım' derdi. Şimdi de 'birbirimize yaşarken bakalım' dediğini duyar gibiyim. O yüzden şimdi size de soruyorum, nasılsınız?"
"Meclisin kadınlarına sevindi"
Öncü kadın Asena'nın arkadaşları bir yandan dağıtılan limonataları yudumlarken bir yandan da birkaç cümleyle onu selamladılar.
Cumhuriyet yazarı Oral Çalışlar yeni Meclisteki kadın milletvekili sayısında Duygu Asena'nın verdiği mücadelenin katkısına değindi, "kadın vekiller Duygu'yu heyecanlandırmıştır" dedi.
"O birçok kadının hayatının değiştirdi"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti başkanlarından Nail Güreli Asena'nın kadın hakları açısından onun verdiği mücadelenin "çok cansiperane olduğunu" vurguladı.
"Duygu'yu özlüyoruz!"
Onu herkes özlüyor; kadınlar da erkekler de... Nokta Dergisi ve Cumhuriyet gazetesinde Asena'ya çalışan İpek Çalışlar da, "bu fotoğraf ona çok yakışmış, arkasındaki çınar da büyüyecek," dedi.
"Duygu hepimizin yaşantısına çok şey kazandırdı. Onu çok özlüyoruz."
Kadınca ve Kim dergilerinde Asena'yla çalışan Filiz Koçali de, "onun yeri çok özel. Onu hep andık, hep anıyoruz, bir yılı bizimle birlikte yaşadı," dedi.
"Kadınların bağımsız, özgür ve güçlü olmasını isterdi"
bianet'in görüştüğü Pazartesi dergisinden Handan Koç, Duygu kadınların özgür, güçlü ve bağımsız olmasını isterdi" dedi.
Feminist Nilgün Yurdalan'a göre, "Duygu kadınların bağımsız davranabileceklerine bir örnek oldu". Esmaray Özdikti ise,"varlığı çok güzeldi, yokluğunu da onu içimizde hissederek yaşıyoruz" dedi.
Kadının adı yok
Asena "Kadınca", "Onyedi", "Ev Kadını", "Bella", "Kim", "Negatif" dergilerini yönetti. Milliyet Cumhuriyet ve Vatan gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.
19 Nisan 1946'da doğan Duygu Asena Pedagoji eğitiminden sonra gazeteciliğe Hürriyet gazetesinde "Şirin" imzasıyla başlamıştı.
İk kitabı "Kadının Adı Yok" 1988'de müstehcen bulunarak yasaklandı, beraat etti, sonra da Atıf Yılmaz kitabı filme çekti.
Asena hep çok satanlar listesine sekiz kitap yazdı, çok sayıda ödül aldı.(AÖ)