Duygu Asena ölümünün dördüncü yılında, bugün Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.
Yazar dostları, birlikte çalıştığı gazeteciler, feministler, yakınları ve sevenlerinin katıldığı anma töreni, Duygu Asena ile "Kadınca Dergisi"nde yıllarca birlikte çalışan gazeteci Seda Kaya Güler'in yaptığı konuşmayla başladı
"Duygu Asena, tüm kadınlar için 'kadın devrimi' demek. O, bayrağı elinde olan cesur bir kadındı" diyen Güler, sözlerine şöyle devam etti : "Duygu'dan sonra gelenler onun açtığı yoldan rahatça ilerleyebildi ama onun kadar cesur işler yapan pek olmadı."
Kardeşi İnci Asena, uzun bir konuşma yapmak istemediğini belirtti ve Duygu Asena'nın aynı adlı kitabına atıfta bulunarak kadınlara şöyle seslendi: "Gücünüzü Bilin".
Kadınca dergisi yeniden yayınlanacak
Oyuncu Oya Demirtok, Asena'nın eksikliğinin bugünlerde daha fazla hissedildiğini vurguladı ve sevenlerine güzel bir haber verdi : "Onun yetiştirdiği insanlar olarak Kadınca Dergisi'ni tekrar çıkarmak istiyoruz. Derginin isim hakkı alındı ve 'Kadınca' yakında İnternet üzerinden yayın yapmaya başlayacak"
Alpman: Asena "ayıp" sayılanları sayfalara taşıdı
bianet'in görüşünü aldığı gazeteci, yazar Nazım Alpman, Milliyet'te yıllarca beraber çalıştığı Asena hakkında şunları söyledi:
"Duygu Asena medya için bir devrimdi. Duygu, fısıltı halinde bile konuşulması 'ayıp' olan şeyleri sayfalara taşıdı. O'nun sayesinde kadınlar içselleştirdikleri, normal saydıkları şeyleri sorgulamaya başladı. Kadınlar kendilerine yapılan haksızlıklara 'hayır' demeyi, karşı çıkmayı öğrendi.
"Benim özellikle kutsal saydığım 'hak savunuculuğu gazeteciliği' konusunda çok yürekliydi. Büyük bir hak savunucusuydu; korkusuz ve sözcüklerini sakınmayan bir yazardı."
Günay: Medyada kadının adının var olabileceğini gösterdi
Kendisini yetiştiren kişinin Duygu Asena olduğunu ifade eden gazeteci Ayça Günay, "bir kadının medyada nasıl durması gerektiğini ondan öğrendiğini" belirtti: "Her ne kadar 'kadının adı yok' dese de, medyada kadının adının var olabileceğini gösterdi. İlkleri başlattı diyebiliriz."
19 Nisan 1946'da Doğan Duygu Asena, gazetecilik hayatına 1972 yılında Hürriyet gazetesinde başlamış, daha sonra çeşitli gazete ve dergide yöneticilik yapmıştı.
Yazarın 1987'de yayımlanan ilk kitabı "Kadının Adı Yok", müstehcen bulundu ve 1988'de yasaklandı. Uzun süren dava sonunda kitabın yayımına tekrar izin verildi ve daha sonra Atıf Yılmaz bu kitabı filme çekti.
30 Temmuz 2006'da aramızdan ayrılan Asena, hayatı boyunca birçok gazetede köşe yazarlığı yaptı ve sekiz kitap yazdı. (EK/TK)