Duvar yeni bir edebiyat dergisi. İki ayda bir yayınlanacak ama ikide bir kendinden söz ettirecek bir dergi.
Giriş yazısına bakarak Duvar'ın "Edebiyatı ve sanatı ciddiye almak isteyen iradeleri birleştirmek" amacını taşıdığını söylemek yanlış olmaz.
Duvar ismini almaları şöyle açıklanıyor yazıda:
"Hâlâ bir özgürleşme imkanı adına, varoş çocuklarının, sistemle yaralanmışların öfkelerini, hayallerini, aşklarını çiziktirdikleri grafitileri, aforizmaları ve öylesine kurşunkalem yazıları anmak adına, Duvar dedik."
Hayatla karışmış sayfalar
Bir dergi hakkında en iyi fikir edinme yollarından biri yazılara ve yazarlara bakmaktır kuşkusuz. Duvar'ın Mart-Nisan tarihli ilk sayısında yer alan yazılardan birkaç örnek vermek buna hizmet edebilir.
İlk sayıda Ali Çakmak Bejan Matur üzerinden şair ve patron ilişkisini analiz ederken, "Mutsuzluğunu yitirmiş bir şair" başlığıyla Hilmi Yavuz üzerine yazmış Enis Akın.
Yılmaz Varol'un yazısının başlığı kendini anlatıyor yeterince: "Cemal Süreya, Dersim ve acıyla başa çıkma teknikleri üstüne."
Ayrıca Anita Sezgener'in Sessizlik Masası ya da Özgür Görekçi'nin Hiç'i daha ilk sayıdan bu dergide şiirin de ihmal edilmeyeceğini anlatıyor okuyucuya.
Her ne kadar edebiyat dergisi ise de edebiyatı hayattan soyutlamayan, hayatı sayfalarının dışına itmeyen bir dergi Duvar.
İlk sayısında yer alan yazılardan Peri Öztürk'ün "Ne kadar sert o kadar reyting" başlıklı yazısı bunun kanıtı. Duvar'ın her sayısında, cinsel ilişkiyi güç ve şiddetle bağdaştıran bir zihniyetin reyting çerçevesinde televizyon dizilerine yansıyan biçimiyle ilgili bu makale gibi başka birçok yazıya daha rastlayacağı belli okuyucunun.
Keza, Ali Dündar'ın "Karşı duruş, rock, neşe, hüzün" adlı yazısı gibi müzik yazılarına ve Ali Ülken çevirisiyle yayımlanan "Fernando Solanas ile devrimci sinema üzerine bir görüşme" de olduğu gibi sinema içerikli yazılara da...
Yapım ve yıkımda çalışanlar
Duvar'ı derleme yapmaktan çok edebi-sanatsal bir ilişki üretmek üzerine konumlamayı seçtikleri anlaşılıyor derginin üreticilerinin.
"Duvar'ın yapımında ve yıkımında emeği geçenler" şöyle sıralanıyor giriş yazısında: Akif Kurtuluş, Ali Aydemir, Ali Çakmak, Ali Dündar, Ali Ülken, Anita Sezgener, Arzu Aysu, Cihat Duman, Enis Akın, Enis Rıza, Erem Barış, Gül Abus, Metin Kaygalak, Murat Ertel, Ömer Şenel, Ömer Oyal, Özgür Görekçi, Riitta Cankoçak, Sedef Hatapkapulu, Süreyyya Evren, Yılmaz Varol. (YY)
Duvar, İki aylık edebiyat dergisi, Sahibi: Babil Toplum Kültür Sanat Çalışmaları ve Belgesel Sinema Derneği adına Enis Rıza Sakızlı, Yayın Kurulu: Akif Kurtuluş, Ali Çakmak, Ali Ülken, Eniz Akn, Enis Rıza, Süreyya Evren, Yılmaz Varol, Tasarım: Erkan Tahhuşoğlu