Kuzey Afrika ülkelerinden gelen ve Girit'te tutulan 200 kadar mülteci, yasal statülerinin tanınması talebiyle bugün açlık grevine katıldı.
Kathimerini gazetesinin haberine göre pazar günü gelen mülteciler, burada bulunan ve bir süredir siyasi iltica taleplerinin değerlendirilmesi için açlık grevinde olan Afgan mültecilere katıldı.
Öte yandan altı Avrupa Birliği (AB) ülkesi, mültecilere kötü muamele yaptığı ve yoğunlaşan sorunla başa çıkamadığı gerekçesiyle yasa dışı yollardan giren kişileri Yunanistan'a geri göndermeme kararı aldı. AB düzenlemelerine göre mülteciler yakalandıkları ülkede değil, birliğe giriş yaptıkları ülkede başvuruda bulunabiliyor.
Britanya, Norveç, İsveç, Almanya, Finlandiya ve Danimarka aldıkları kararda Yunanistan'ın mültecilerin güvenliğini sağlayamadığını belirtti.
AİHM kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) geçtiğimiz günlerde Yunanistan ve yakalanan bir Afgan mülteciyi bu ülkeye geri gönderen Yunanistan'ı kötü muamele nedeniyle mahkum etti.
Strasbourg mahkemesi Yunanistan'ın mültecilere tanınan temel hakları sağlayamadığını vurguladı. 2009'da Yunanistan 16 bin iltica başvurusu aldı ancak bunların sadece binde 3'ünü sonuçlandırdı. AB ortalaması yüzde 31.
Yunanistan'da halen bekleyen 46 bin başvuru bulunuyor. Başvuruları değerlendirilirken kişiler özgürlükleri kısıtlanarak kötü şartlar altında yoksulluk içinde tutuluyor.
Duvar çözüm değil
Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan artan mültecilerin ihtiyaçlarını karşılayamadığını gerekçe göstererek Türkiye sınırına duvar inşa etme kararı almıştı.
Meriç nehrinin böldüğü sınırda yer alan 12,5 kilometrelik kara geçişi mültecilerin yoğun olarak kullandığı bir nokta.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Metin Çorabatır, bianet'e, sınıra duvar örmenin çözüm olmadığını, AB, Yunanistan ve Türkiye'nin ortak sorumluluk alması gerektiğini söylemişti.
AB'den eleştiri
AB'nin sınır güvenliği örgütü Frontex de duvar planını "görülmemiş bir uygulama" diyerek eleştirdi.
Frontex verilerine göre Ocak-Eylül 2010 arasında Türkiye-Yunanistan sınırında 31 bin kişi durduruldu. Yunan polisiyle birlikte çalışacak 200 kadar yetkiliyi görevlendiren örgüt bunun ardından geçişlerin azaldığını ancak Yunan yetkililerin duvar konusunda ısrarlı olduğunu belirtti.
Geçen yıl Meriç bölgesinden Yunanistan'a giren 47 bin mültecinin yarısı duvarın planlandığı 12,5 kilometrelik geçişi kullandı. Örgüt Türkiye'yi de sorumluluk almaya çağırdı.
Hak savunucuları da duvar planını protesto ediyor. Geçen hafta Atina'da toplanan ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı sol örgütlerin oluşturduğu yaklaşık bin kişilik grup plandan vazgeçilmesini istemişti. Göçmen karşıtı sağcıların saldırısı üzerine polis gösteriye müdahale etmişti. (EÜ)