Nazım Hikmet Vakfı'nda bugün (23 Kasım Perşembe) düzenlenen basın toplantısına, Düşünce Özgürlüğü Buluşması'na gelenleri temsilen Uluslararası PEN Yönetim Kurulu Üyesi yazar Eugene Schoulgin ve Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) temsilcisi Alexis Krikorian katıldı.
Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan, "Güzel kentiniz İstanbul'da buluşmak bizler için mutluluk ancak ifade özgürlüğü engellenen yazar ve yayıncılara destek sunmak amacıyla gelmek bu mutluluğu gölgeliyor" diyen uluslararası delegasyonun ortak bildirisini okudu.
Türkiye PEN adına bir açıklama yapan Vecdi Sayar da, sadece yargıda değil kamuoyunda da zihniyet değişikliği olması gerektiğini söyleyerek, "İnsanımız, bir kişiye yönelen tehdidi, kendisine yapılmış gibi algılamalı" dedi.
Schoulgin : Çok gelişme var, ama yargısal mantık değişmeli
Yurdatapan'ın ardından söz alan Uluslararası PEN yöneticisi yazar Eugene Schoulgin ise, 11 yıldır Türkiye'de ifade özgürlüğünün durumunu izlediğini, bu süre zarfında çok yol alındığını, sorunlar sürse de mücadelenin devam ettiğini ifade etti.
Schoulgin, yargısal yaklaşım ve mantığın, 90'lı yıllarda yüzden fazla dava açılan sosyolog İsmail Beşikçi'ye yönelik uygulamalarla benzerlik taşıdığını ileri sürdü.
Yazar Schoulgin, "Yazarlar, gazeteciler ve yazılara karşı yargısal taciz devam ediyor. Yalnızca Türkiye'de çıkan yazılara da değil, sınırların ötesindeki yazılara da..." dedi.
"Bu böyle sürdükçe pratikte bir değişiklik beklenemez" diyen Schoulgin, şikayetlere karşılık yargının harekete geçip geçmemekte özgür olduğunu ve kendi inisiyatifini kullanması gerektiğini söyledi.
Krikorian : 301. madde anahtar öneme sahip
Ortak basın toplantısında konuşan IPA temsilcisi Alexis Krikorian ise, sözlerine "Türkiye'de ifade özgürlüğü adına verilen cesur mücadeleyi selamlıyoruz" diyerek başladı.
Yayıncılar Ragıp Zarakolu ve Fatih Taş, yazar Orhan Pamuk'un yanı sıra diğer kişilere açılan davalara da tepki gösteren Krikorian, yeni Ceza Yasası'nın 301. maddesinin uluslararası hukukla bağdaşmadığını ve yaşananlarda çok anahtar bir öneme sahip olduğunu açıkladı.
Türkiye'de 60 kadar yayıncı, gazeteci ve yazara dava açıldığına dair Uluslararası PEN'in tespitini hatırlatan Kirkorian, "Bu davaların artık bitmesi gerekiyor. Çünkü Avrupa Birliği süreci içerisinde zaten böyle devam edemez" diye konuştu. Tunus'tan benzer ihlallere örnek veren Kirkorian, Türkiye'de baskılara daha rahat çözüm bulunabildiğini söyledi.
Sayar : İfade özgürlüğüne baskılar kanıksanıyor
Türkiye PEN adına konuşan Vecdi Sayar da, uluslararası grubun hassasiyetlerine katıldıklarını belirtti. Sayar, kamuoyunda düşüncelerini akladığı için baskı görenlerin kanıksandığını belirterek, zihniyetlerin değişmesiyle durumun iyileşebileceğini ifade etti.
Yabancı insan hakları savunucularının Türkiye ile ilgili çalışmalarının da Türkiye'de pek hoş karşılanmadığını söyleyen Sayar, "Dünya artık küçük bir köy. Dünyanın diğer bir yerinde, örneğin Guatemala'daki bir kişinin baskıya uğramasını, bizim burada, yüreğimizde hissetmemiz gerekiyor" dedi.
Yurdatapan'ın okuduğu ortak açıklama imza atanlar :
Bildiri şu kişilerin imzasını taşıyor : Agnes Callamard (Britanya, ARTICLE 19 Genel Müdürü), Alexis Krikorian (İsviçre, Uluslararası Yayıncılar Birliği-İPA), Bill Strachan (ABD, Amerikan Yayıncılar Birliği-AAP), Chenjerai Hove (Zimbabw, Yazar, PEN), Corrine Kumar (Hindistan, Sosyolog), Eugene Schoulgin (Norveç, Uluslararası PEN Yönetim kurulu üyesi), Eva Norstörm (Danimarka, Euromed HR Net.), Fadhila Chebbi (Tunus, Şair), Fatemeh Sejadi (İsveç, Yazar, PEN İsveç), Hal Fessenden (ABD, Amerikan Yayıncılar Birliği-AAP), Jeloul Azzura (Profesör, Tunus), Jonathan Sugden (Britanya, İnsan hakları İzleme Örgütü -HRW Türkiye Raportörü), Kemal Kıraç (Almanya, Göçmen Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri-GDF), Kjell Olaf Jensen (Norveç, PEN Norveç Başkanı.), Klaus Slavensky (Danimarka, Freemuse, Müzik sansürüne karşı uluslararası kuruluş), Mahsa Vahdat (İran, Şarkıcı), Mehmed Uzun (İsveç, Kürt yazar, Türkiye PEN Merkezi üyesi), Niloufer Bhagwat (Hindistan, Avukat, Afganistan Savaş Suçları Vicdan Mahkemesi), Ole Gunnar Solheim (Norveç, PEN Norveç Sekreteri), Ronald Boss (Hollanda, PEN Hollanda), Terry Carlbom (İsveç, PEN İsveç, Uluslararası Pen eski sekreteri), Tété-Michel Kpomassie (Togo, Yazar, PEN üyesi-Fransa), Vassilis Vassilikos (Yunanistan, Yazar, UNESCO nezdinde -eski- büyükelçi) (EÖ)