Taksim Atatürk Kitaplığı'nda gerçekleştirilen Orhan Alkaya ve Zulhal Olcay'ın sunduğu kutlama etkinliği 10 yıldır yılmadan tekrarlanan "Önsöz" ve "Sonsöz" başladı:
"Biz, aşağıda imzası bulunan kişiler, içeriklerinden tümüyle bağımsız olarak, her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebilmesini savunmak amacıyla, 'mahkum' sözlerin ve metinlerin kamuoyuna iletilmesine aracılık ediyoruz. Kitaplar, ifade özgürlüğünü kullanmanın araçlarından biridir. Bu aracı kullanıyor ve 'Düşünceye Özgürlük' adlı bu kitabı yayınlıyoruz."
Ünlü suç ortakları süreci anlattı
Düşünce Suçuna Karşı Girişim'in 10 yıllık öyküsünü anlatan "Çıktık Açık Alınla" adlı 11 dakikalık belgesel gösteriminin ardından "ünlü suç ortakları" düşünce ve ifade özgürlüğü üzerine kısa konuşmalar yaptı.
Yazar Orhan Pamuk, "Süreç içerisinde elde ettiğimiz özgürlükler süs olmasın onları kalıcı hale getirmeye çalışalım" diye konuştu.
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda sivillerin önemli bir yol kat etmesine karşın devlet adamlarının yerinde saydığını belirterek, "Gariban devlet adamları için düşünce ve ifade özgürlüğü istiyorum" edi.
Toktamış Ateş ve Abdurrahman Dilipak, Voltaire'in "Görüşlerinizin hiçbirine katılmıyorum. Ama bunları açıklayabilme özgürlüğünüz için sonuna kadar yanınızda olacağım" sözünü birbirlerine tekrarladılar.
Düşünce Suçuna Karşı Girişim'in 10 yıllık serüvende Şanar Yurdatapan ile birlikte hapse giren iki kişiden biri olan gazeteci Nevzat Onaran, ceza almasına neden olan 'vicdani red'ci Osman Murat Ülke'nin sözlerini tekrarladı.
Mahir Günşiray, DGM'deki dava sırasında söylediği, Kafka'nın "Duruşma" adlı oyunundan bir paragrafı okudu. Bu sözler için dava açılmış ve Kafka, "mahkemeye hakaret" suçundan mahkum olmuştu.
Grup Yorum'dan İnan Altın, toplatılan Feda adlı albümlerinden bir parçayı, Rojin ise, Türkçe ve Kürtçe olarak "Arkadaş" adlı şarkıyı seslendirdiler.
Yaşar Kemal ve Adalet Ağaoğlu'nun sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı toplantıda, yaşamını yitiren Aziz Nesin, Cenk Koray, Mina Urgan, Prof. Bülent Tanör ve Metin Göktepe anıldı.
Düşünce Özgürlüğü İçin Uluslararası İstanbul Buluşması
Törende, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin evsahipliğinde, Kasım 2005'te dördüncüsü gerçekleştirilecek "Düşünce Özgürlüğü İçin Uluslararası İstanbul Buluşması" hakkında bilgi verildi.
Düşünceye Özgürlük Girişimi'nin 10. yıl kutlamaları, törenin ardından Sıraselviler'de Andon Lokali'nde gerçekleştirilen kokteyl ile son buldu.
İmza yüzünden verilecek cezayı onurla taşıyacağım
23 Ocak 1995'te, Yaşar Kemal'in ifade vermek üzere gittiği İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) toplanan aydın ve sanatçılar, "... içeriğini onaylasam da onaylamasam da, sırf 'düşünceleri açıklama özgürlüğü'ne duyduğum saygının gereği olarak, yasal baskı altına alınmak istenen düşüncelerin tümünün altına imzamı atıyorum. Bu imza yüzünden bana verilebilecek her türlü cezayı onurla taşıyacağımı duyuruyorum"yazlı bir metne imza atmıştı. (KÖ/BB)