Haberin İngilizcesi için tıklayın
İfade Özgürlüğü deyimi nerdeyse tüm özgürlükleri ve ihlalleri kapsıyor” diyerek Türkiye’deki hak ihlallerini raporlaştıran Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, Kasım 2019 raporunu kamuoyu ile paylaştı. Raporun adı, "Neler oluyor?"
Rapor özetle şöyle:
Ankara
* Toplantı gösteri yürüyüşü ve ifade özgürlüğü bakımından Ankara ve çevre illerinde Kasım ayında maalesef olumlu anlamda büyük değişimler yaşanmadı. Yeni açılan davalar, sokakta gösteri hakkını kullanmak isteyenlere yönelik müdahaleler, ev baskınları gibi çeşitli baskı ve müdahale türleri sürüyor..
* Örneğin Ankara’da OHAL döneminde KHK ile ihraç edilenlerin Yüksel caddesinde başlattıkları toplantı-gösteri yürüyüşü bağlamındaki protestolar hala istisnasız bir şekilde müdahale ile karşılaşıyor. Bugün itibariyle 1126 gündür süren bu eylemlere istisnasız her gün müdahale ediliyor.
* Ankara civarında yapılan bu gösteri hakkı ihlalleri sadece Ankara’yla da sınırlı kalmıyor, örneğin 5 Kasım’da Ankara’da kadınlar gözaltına alındı ve aynı konu bağlamında Mersin’de de gözaltına alınan kişiler olmuştu. Gözaltına alınan bu kişiler 4. Gününde bırakıldı. Gözaltına alınanlara ilişkin iddianame hazırlanması ile bir davanın açılması söz konusu olacak.
Diyarbakır
* Diyarbakır ve bölgesinde, geçen aydan çok farklı bir tablo ile karşı karşıya değiliz ne yazık ki. Yine düşünce ve ifade özgürlüğü, aynı zamanda örgütlenme özgürlüğüne yönelik ihlaller mevcut.
* Kasım ayının Hemen hemen her gününde bölgenin çeşitli il ve ilçelerinde sosyal medya paylaşımları veya yapılan çeşitli konuşmalar gerekçe gösterilerek “terör örgütü propagandası yapıyor” adı altında çok sayıda gözaltı söz konusu.
* Ayrıca 25 Kasım (Kadına yönelik şiddetle mücadele günü) nedeniyle yapılan farkındalık çalışmalarına müdahaleler söz konusu. Mesela Mardin Barosu'nun açıklamasına izin verilmedi. Aynı şekilde Batman belediyesi tarafından farkındalık yaratmak amacıyla “şiddete karşı yaşamı savunuyoruz” sloganıyla otobüsün etrafını ve camlarını kapladığı birkaç belediye aracı mevcuttu, buna trafikte müdahale ettiler ve bu araçları garaja çektiler.
* Ayrıca Ağrı, Van ve Urfa’da sürekli valilikler tarafından eylem ve etkinlikler yasaklandı. Van’daki durum çok ilginç. 21 Kasım 2016 tarihinden 21 kasım 2019 tarihine kadar aralıklı ama sürekli olarak yasak konmuş, 15 gün bitmiş 30 gün konmuş, 30 gün bitmiş 45 gün konmuş örneğin. Ve 2016’dan beri toplam 1111 gün boyunca Van’da eylem ve etkinlikler yasaklanmış durumda şu an. Kesintisiz olarak 30 gün süreyle. 30 gün bittikten sonra tekrar bir 30 gün süreyle yasaklamalar söz konusu.
* Van’ın 4 tane ilçesine kayyum atandı ve bunu protesto etmek amacıyla toplanan kitleye de yoğun bir saldırı oldu ve eş başkanlar yaralandı, hastaneye kaldırıldı.
İstanbul
* Kasım ayı içerisinde İstanbul’da toplanma gösteri ve örgütlenme özgürlüğü yine engellendi. Cumartesi anneleri ve F-tipi eylemleri yine geniş bir yoğun bir polis ablukası altında gerçekleşti. Galatasaray’da eylemlere yine izin verilmedi.
* HDP milletvekilleri İstanbul'da yapılacak il kongresiyle ilgili bildiri dağıtmak istediler. Dernek önünden başlayarak bildiri dağıtırlarken polis ablukası ile karşılaştılar ve engellendiler.
* Yine modacı Barbaros Şansal hakkında atmadığı ama retweetlediği ve yorum yaptığı 4 tweet üzerinden cumhurbaşkanına hakaretten dava açıldı.
* Uzun zamandır cezaevinde bulunan Ahmet Altan’la Nazlı Ilıcak tahliye edildiler ancak Ahmet Altan 1 hafta sonra tekrar tutuklandı. Cumhuriyet gazetesi davasında Yargıtay beraat yönünde bozma kararını bildirirken, 27. Ağır Ceza Mahkemesi eski ceza kararında direnme kararı aldı.
* İstanbul'da düzenlenen “KHK’lar iptal edilsin, OHAL kaldırılsın” etkinliği Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Cumhuriyet gazetesinden Seyhan Avşar hakkında İstanbul’da bir rüşvet haberi nedeniyle bir dava açıldı, ceza isteniyor.
* Özgür Gündem ana davası ve Büyükada davasında duruşmalar devam ediyor. İstanbul'da Taksim, İstiklal caddesi her gün, yine polis ablukası altında. Gösteri-örgütlenme, yürüyüş etkinlikleri tamamen yasaklı, hiçbir şekilde yapılamıyor.
* 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde kadınların yapmak istediği eylem engellendi ve en sonunda kadınların direnmesi, ısrarı sonucu yapıldı ama polis yine gaz bombalarıyla ve plastik mermilerle saldırdı.
İzmir
* Kasım ayının 7’sinde İzmir Şakran Hapishanesi’nde Kuzey ve Doğu Suriye'ye operasyonların durdurulması için mahpusların vermiş oldukları dilekçe sonucunda, 54 tutuklu hakkında örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle 11 günlük hücre cezası verildi.
* Yine ayın 7’sinde Balıkesir’de örgüt propagandası gerekçesiyle sosyal medyadan 5 gözaltı, 1 tutuklama var. 11’inde, Balıkesir Edremit'te sosyal medya üzerinden bu sefer bekçilere hakaretten bir gözaltı var.
* 12’sinde Denizli’de sosyal medya propagandasından ötürü 2 gözaltı var. 19’unda İzmir Aliağa’da sosyal medya propagandası gerekçesiyle 2 gözaltı var. 19’unda Denizli’de ilana destek için pankart açarak açıklama yapmak isteyen 10 yabancı uyruklu kişiden , biri kadın iki kişi gözaltına alınıyor .
* 22’sinde yine Balıkesir’de bir avukat gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. 25 inde Denizli’de sosyal medya ve propagandadan 3 gözaltı var. 26’sında yine Balıkesir’de propagandadan 1 gözaltı var.
Aralık 2019 ihlallerini kapsayacak olan gelecek Internet buluşması, 9 Ocak 2020’de yapılacak ve Ocak 2020’nin ikinci haftasında yayınlanacak.
Raporun yöntemi hakkında Kasım 2019 boyunca Türkiye'de yaşanan ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakları ihlallerini kapsıyan bu rapor, Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim tarafından, Türkiye İnsan Hakları Vakfı verilerinden yararlanarak ve İnsan Hakları Derneği ile işbirliği yapılarak, İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır bölgelerinden birer raportörün katılımıyla "videokonferans" yöntemiyle oluşturuldu. |
(EMK)