Tanıklıklar bölümünde konuşan "Nokta" dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, 19 Eylül'de "hakaret" ve "iftira" iddiasıyla yargılanacağını, Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in açtığı bu davada kendisinden darbe planlarını kanıtlamasının istendiğini söyledi.
Aktivistler kendilerini ve çalışmalarını anlattı
Forumun ilk oturumunda Türkiye'den insan hakları ve hukuk örgütü temsilcileriyle, Bulgaristan, Yunanistan, Kıbrıs, Irak, İran, Ermenistan ve Gürcistan'dan gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri kendilerini ve çalışmalarını tanıttı.
Bu oturumun ardından da, Türkiyeli ve komşu ülkelerden hukukçular bir çalışma grubu oluşturup birbirlerine deneyimlerini aktardı, ortak programlar oluşturdu.
Agnastiniotis ve Avedikian'ın kısa filmleri gösterildi
Bölgesel forum, Kıbrıs Rum kesimi temsilcisi; gazeteci-yönetmen Tony Agnastiniotis'in "Selden'i Ararken" ve Ermenistan temsilcisi Serge Avedikian'ın "Dönüş" adlı kısa filmlerinin gösterimi ve filmler üzerine tartışmalarla sona erdi.
Buluşma dolayısıyla düzenlenen "Tanıklıklar" bölümü, Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik ihlallerden mağdur olan kişilerin durumlarını birbiriyle paylaşmaları ve kamuoyuna taşımaları için bir fırsat oluşturdu.
"Şiddetsiz terör", "olmayan yazı"ya cezalar anlatıldı
Gazeteci Aydın Engin'in katılamadığı oturumda "Hrant Dink'e resmi uyarı"yı Düşünce Suçuna Karşı Girişimin Sözcüsü Şanar Yurdatapan anlattı.
Etkinlikte, Mehmet Desde "Şiddetsiz terör"den işkence görüp "terör örgütü üyeliği"nden mahkum olduğunu aktarırken, gazeteci Abdurrahman Dilipak, yazmadığı yazıdan aldığı cezayı anlattı.
Darbeci Kenan Evren hakkında iddianame düzenlediği için davalık olan ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla meslekten uzaklaştırılan eski Savcı Sacit Kayasu, Evren hakkındaki iddianamenin "şikayet dilekçesi" muamele görüp işleme konmazken hakkındaki davaya sıra gelince "iddianame"den ceza verildiğini aktardı. Kayasu, "Yargıçların İfade Özgürlüğü" konusunda bir yüksek lisans tezi hazırlıyor.
"Gündem" gazetesinden Nurettin Fırat, gazetesine art arda verilen yayın durdurma cezalarıyla ilgili süreci anlattı; "Anadolu'nun Sesi" radyosu çalışanı Devrim Tunay da, radyolarını son olarak lisans iptaline getiren süreci anlattı.
Gazeteci, yayıncı ve raportörün derdi konuşuldu
Bir yazısı nedeniyle tutuklanan Hizbul Tahrir örgütünün yetkilisi Yılmaz Çelik'in "Terör suçu' kanıtı: Kartvizit" başlığıyla tutukluluğu ve örgüte yönelik operasyonu anlattığı oturumda, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) sözcüsü Necati Abay,26 Mayıs 2007 itibariyle Türkiye'de 24 gazeteci ve yazarın tutuklu olduğunu savunarak, Terörle Mücadele Yasası değişikliğinin tutuklamaları kolaylaştırdığını ifade etti.
Etkinlikte Dilek Kurban Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) raporuna saldırıyı, yayıncı Ragıp Zarakolu,"Yayıncının çilesi"ni ve Prof. İbrahim Kaboğlu "Azınlıklar Raporu"na saldırıyı anlattılar. (EÖ/EÜ)