Düşünce Özgürlüğü İçin 8. İstanbul Buluşması yarın (9 Haziran) Bilgi Üniversitesi'nde yapılacak.
Buluşmanın açılış kısmında, yedi uluslararası kuruluşun ve dünyanın beş kıtasındaki 18 ülkeden ifade özgürlüğü, yazar, yayıncı ve gazeteci kuruluşlarının imzalarını taşıyan çağrı metni ile imzacılar açıklanacak.
İlk forumda "Hak örgütleri", ikincisinde "Yazılı, görsel, işitsel ve Internet", üçüncüsünde "Yazarlar, yayıncılar, sanatçılar, akademisyenler", dördüncüde ise "Hukukçular" konuşuyor. Her panelin öncesinde, o konuda yaşanan hak ihlallerinin tanıkları yer alacak. Olaylar önce videodan kısa bir haber formunda özetlenecek, sonra söz tanığın.
Üçüncü bölümde, ilk olarak Yemen'den gelen "Özgürlük Vakfı" başkanı Halid el-Hammadi, ülkelerinden olan biteni anlatacak. Ardından dilbilimci Prof. Noam Chomsky, Nobel Ödüllü Güney Afrika asıllı Avustralyalı yazar John Coetzee, çağdaş Amerikan edebiyatının temsilcisi Paul Auster, yazar, sanat eleştirmeni ve ressam John Berger, Meksikalı aktivist gazeteci Lydia Cacho, Pakistan asıllı İngiliz yazar ve film yapımcısı, aktivist Tarık Ali'nin de aralarında olduğu 5 kıtadan toplam on kadar kişiyle Skype üstünden canlı görüntülü bağlantı yapılacak.
Buluşmalar nasıl doğdu?
23 Ocak 1995'te Yaşar Kemal'in Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) yargılanmasına tepki olarak başlatılan imza kampanyası kısa sürede yaygınlaşmış ve 1080 kişinin "yayıncı" olarak adlarını yazdırdığı "Düşünceye Özgürlük" adlı kitap basılarak savcıya teslim edilmiş, kapısının önünde gönüllü olarak ifade vermeye gelen aydınlar uzun kuyruklar oluşturmuştu.
Yurdatapan çağırıyor
Buluşmayı gerçekleştiren Şanar Yurdatapan, çağrı metninde şöyle diyor:
"1997, daha dün gibi...
Dünyanın dört köşesinden, Amerika'dan, İngiltere'den, Rusya, Meksika, Hindistan, Filistin'den, İsrail'den gelen konuklarımızla İstanbul DGM'nin kapısına dayanmıştık. Onlar da bizimle birlikte aynı kitaba adlarını yayıncı olarak yazdırmış, kitabın içindeki suçlu(!?) yazıların yazarların suçunu paylaşmak için binlerce kilometre öteden kalkıp gelmişlerdi.
15 yıl sonra, aynı düşü bir kez daha görür gibiyiz. Ülkemizde ifade özgürlüğü gene sorunlu; konuşanlar, yazanlar, şarkı söyleyenler, oyuncular, resim, heykel, karikatürle görüşlerini yansıtmaya çalışanlar gene savcılıklarda, mahkemelerde, hapishanelerde ve aynen 15 yıl önce olduğu gibi gene dünyanın beş kıtasından yazarlar, düşünürler imzalarıyla bize destek oluyor, sorumsuz sorumluları uyarmaya çalışıyoruz hep birlikte.
Bundan tabii ki mutluluk duymuyoruz, utanç duyuyoruz. Asıl utanması gerekenler ise kendi sözlerinden, kendi seslerinden başka bir şey duymuyor, duymak istemiyorlar hala. Dileyelim ki beş kıtadan yükselen sesleri duysunlar..."
Destekleyen kurumlar: Amnesty International, Human Rights Watch, IFEX International Freedom of Expression Exchange, Freedom House, PEN International, International Publishers Association, Article 19, Reporters Sans Frontières ve Index on Censorship.
Program şöyle:
09:30 - 10:00 Açılış konuşmaları
Şanar Yurdatapan: Dünyadan gelen ortak destek mesajının ve imzacıların
açıklanması. (Uluslararası İmza kampanyası)
Eugene Schoulgin (Uluslararası PEN 2. Başkanı)
Willam Nygaard (IPA Uluslararası Yayıncılar Birliği temsilcisi)
Emma Sinclair-Webb (HRW İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Raportörü)
Andrew Gardner (a.i. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Raportörü)
10:00 - 11:30 FORUM -1 Türkiye'de İfade Özgürlüğü
Kolaylaştırıcı: Hüsnü Öndül (İHOP)
Katılımcılar: Üstün Bol (Mazlumder Gen. Sek.)
Öztürk Türkdoğan (İHD Gen. Bşk.)
Coşkun Üsterci (TİHV)
11:30 - 13:00 FORUM -2 Medyada İfade Özgürlüğü
Kolaylaştırıcı: Nadire Mater (Bianet)
Katılımcılar: Orhan Erinç (T. Gazeteciler Cemiyeti Bşk.)
Ercan İpekçi (T. Gazeteciler Sendikası Bşk.)
Mehmet Ocaktan (Star Gazetesi Gen. Yay. Md.)
14:00 - 15:30 FORUM -3 Sanat, Edebiyat ve Yayında İfade Özgürlüğü
Kolaylaştırıcı: Hayri Erdoğan (T. Yayıncılar Birliği)
Katılımcılar: Orhan Alkaya (İstanbul Şehir Tiyatroları eski Gen. San. Yön.)
Av. Sabri Kuşkonmaz (PEN Türkiye Merkezi)
Cemal Uşak (Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Bşk. Yard.)
15:30 - 17:00 FORUM -4 Anayasa Hazırlık Sürecinde ve Anayasa'da İfade Özgürlüğü
Kolaylaştırıcı: Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (Bilgi Üniversitesi)
Katılımcılar: Av. Hüsnü Tuna (Hukukçular Der. eski Bşk., 23. Dönem Konya Mv.)
Prof. Dr. Yaman Akdeniz (Bilgi Üniversitesi)
Av. Fikret İlkiz (İstanbul Barosu)
17:00 - 18:00 ULUSLARARASI FORUM (Skype aracılığıyla)
Katılımcılar: Tarık Ali (Pakistan), Paul Auster (ABD), John Berger (Birleşik Krallık),
Lydia Cacho (Meksika), Prof. Noam Chomsky (ABD), John M. Coetzee (Avustralya), Oleg Panfilov (Rusya), Pınar Selek (Türkiye)
Özel konuk: Halid el-Hammadi (Yemen Özgürlük Vakfı Bşk.) (NV)