Düşünce Suçuna Karşı Girişimi'nin 22-24 Mayıs günlerinde İstanbul Dolapdere'deki Bilgi Üniversitesi'nde düzenlediği Düşünce Özgürlüğü için 6. İstanbul Buluşması, Türkiye'den, çevre ülkelerden ve Avrupalı çok sayıda ifade özgürlüğü savunucularını bir araya getirecek.
Etkinliği bianet'in yanı sıra, Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Article 19, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası PEN Yazarlar Birliği, İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) ve Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) gibi çok sayıda örgütün desteklediği buluşmada, Türkiye ve bölge ülkelerde basın ve ifade özgürlüğü tanık ağzıyla ortaya konacak.
1. Gün: Türkiye'den tanıklıklar ve sunumlar
23 Mayıs (Cumartesi) günü düzenlenen Küresel Toplantı'da konu "Demokratik bir Toplumda Ayrımcılık Tehdidi Altında İfade Özgürlüğü" olacak.
Etkinlik, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı'nın açılış konuşmasıyla başlayacak; saat 10:30'da 16 farklı konuda "Türkiye'den tanıklıklar" ile sürecek.
Aynı gün 13:30 - 14:30 saatlerinde uluslararası kuruluşlar tebliğlerini sunacaklar. Bu oturumda, UAÖ adına Türkiye Raportörü Andrew Gardner, HRW adına Türkiye raportörü Emma Sinclair Webb, Uluslararası PEN adına Uluslararası Genel Sekreter Eugene Schoulgin, İPA yayın özgürlüğü direktörü Alexis Krikorian tebliğlerini okuyacaklar.
"Ayrımcılık ve ifade özgürlüğü"
14:30 - 17:00 saatlerinde Prof. Tarhanlı'nın kolaylaştırıcılığı altında düzenlenecek panelin konusuysa, "Ayırımcı ifadeler, bilişim yoluyla ayırımcılık tehdidi ve ifade özgürlüğü" olacak.
Panelde, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Yrd. Doç. Dr. Asuman A. İnceoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak görüşlerini dinleyenlerle paylaşacaklar.
2 Gün: "Karadeniz ülkelerinden örnekler
24 Mayıs'ta (Pazar) ise, "Karadeniz ve Çevresinde Terör veya Silahlı Çatışma Tehdidi Altında İfade Özgürlüğü" başlıklı bir Bölgesel toplantı gerçekleştirilecek.
Emekli Büyükelçi ve Karadeniz Ekonomik Topluluğu eski Genel Sekreteri birinci yardımcısı E. Murat Sungar'ın saat 10:00'da yapacağı açılış konuşmasıyla başlayacak olan ikinci gün programı, Karadeniz ülkelerinden 11 konuğun video özetleri eşliğinde yapacakları tanıklıklarla sürecek.
13.30 - 17:00 saatleri arasında düzenlenecek "Karadeniz Ülkelerinde Medyada Ayırımcı Söylemler ve İfade Özgürlüğü" başlıklı paneldeyse Karadeniz ülkelerinden gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri konuşacaklar. Bu oturumun kolaylaştırıcılığınıysa Doç. Dr. Yaman Akdeniz üstleniyor. (EÖ)
Ayrıntılı bilgi için: www.antenna-tr.org/istanbul İnternet sitesinden ve 0216 492 0504 veya 0216 532 7545 numaralı telefonlar aranabilir.