Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), öğrencilerin bugün (25 Ocak) aldıkları karnelerinde bazı noktaların bekledikleri gibi olmaması halinde velilere önemli sorumluluklar düştüğünü vurguladı. Geçmişte "zayıf karne" nedeniyle "üzücü" olaylar yaşandığını hatırlatan Eğitim-Sen şunları kaydetti:
"Alınan karne notlarının telafisi her zaman mümkün. Önemli olan, karnesi zayıf olan çocuğa hoşgörü ve sevgiyle yaklaşmak."
Kötü karne çocuğun başarısız olduğunu göstermez
Eğitim-Sen velilere önerilerde de bulundu:
- Öncelikle karne, çocuğun karnesi olmasının yanı sıra, ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi.
- Çocuğun kötü bir karnesi olabilir, ama tek başına karne notu çocuğun başarısız olduğu anlamına gelmez. Çocuğunuzun karnesi, onun kişiliğinin göstergesi değil, okul başarısının göstergesi. Velilerin bu durumu göz önüne almalı.
- Karne notları, öğrenciler ve veliler açısından bir “ölüm-kalım” meselesi olarak görülmemeli.
- Öğrencinin başarısında ailenin ve sosyal çevrenin önemli bir yeri var. Aile içi ilişkilerin sağlıklı olduğu ve çocuğun kendini geliştirmenin desteklendiği bir ailede başarı oranı daha yüksek olur.
- Veliler çocuklarını mümkün olduğunca başka çocuklarla kıyaslamamalı. Bu, onların özgüvenini ve benlik algısını olumsuz etkiler.
Öğrencinin eksikleri görülüp giderilmeli
- Karnesindeki başarısı için öğrenciler tebrik edilmeli, takdir edilmeli, fakat tamamen maddi nitelikli ödüller verilmemeli. Benzer bir şekilde başarısız karne getiren öğrenciler kesinlikle cezalandırılmamalı, başarısızlığın nedenleri sorgulanmalı.
- Her başarısızlık yeniden değerlendirmeyi gerektirir. Bu değerlendirme de öğrencinin eksiklerini görmesini, eksikleri gidermek için yeni planlamalar ve çalışmalar yapmasını sağlayarak sonuçta başarıya ulaşmayı sağlar. Eğer eksikler görülemezse, tekrar aynı durumla karşılaşmak kaçınılmaz.
- Derslerinde başarılı olan öğrencilerle başarısız olan öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalar, başarılı öğrencilerin başarılarından dolayı kendilerini sorumlu hissettikleri, başarısız olan öğrencilerinse sorumluluğu kendi dışlarında aradıklarını gösteriyor. (GG/TK)