Michael Löwy, 5. Enternasyonal gerekli mi? sorusunu sorarak küreselleşme karşıtı hareketleri değerlendirdi. Löwy'nin sorusu dünya ölçeğindeki muhalif hareketleri değerlendirmek açısından önemli görünüyor.
Emel Göçen, Londra Mektubu'nda gönüllü olarak savaş meydanlarında çalışanların yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekiyor. Halil Cemgil, Kolombiya'da gündelik hayatın parçası haline gelen şiddeti ve iç savaşı değerlendiriyor. Sevgül Uludağ, Belçika'da bir Fas lokantasından yola çıkarak "kendin olmak" kavramının değerini hatırlatıyor.
Burçin Belge, Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak filmini seyretti ve yorumlarını paylaştı; Nuh Köklü de Baba Zula'nın son albümü Ruhani Oyun Havaları üzerine yazdı. Oğuz Sönmez, vicdani retçiler ve Türkiye'deki uygulamaları tartıştı.
Çiğdem Öztürk, insan haklarını öğrenme konusunda popüler kültür ürünlerinden yararlanma deneyimini ve Cezayir'deki uygulamaları değerlendirdi. Özlem Onaran, IMF, Türkiye ilişkilerini ve özellikle Brezilya'da yaşanan son süreç hakkında fikirlerini öne sürdü.
Shirvan Nuray, farklı bir coğrafyada kültürlerini yaşatmaya çalışan Anadolu Kürtlerinin yaşamına dikkat çekiyor. Nazmiye Güçlü, sakatlar düşünülmeden yapılan Metro'dan yola çıkarak bir zihniyeti sorguluyor. Şeyhmus Diken ise, Diyarbakır Düşten Güzel diyerek kentin diline tercüman oluyor.(NK/BB)