Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Medeniyetler İttifakı yoluyla dünyaya hoşgörü mesajı gönderen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Aynı yaklaşımı ülke içinde de bekliyoruz" mesajı gönderdi.
Öldürülen Gazeteciler Günü'nün 13'üncüsü dolayısıyla tam 100 yıl önce katledilen Serbesti gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi'nin mezarı başında "bugüne kadar öldürülen 62 gazeteciyi" anan Erinç, isim vermeden Başbakana "Gazetecilerin işlerini yapabilme olanaklarının geliştirmelerinde ve işlerine gelmeyen haberler yayımlandığında boykot çağrıları yerine de hoşgörü bekliyoruz" dedi.
"Tahammülsüzlük ayrışmaya yol açar şeklindeki mesajlar, umuyoruz ki,medya özgürlüğüne yönelik saldırılar kapsamında da değer görür" diyen Erinç, "Gazeteciler, siyasetçiler kabul etmese de, sıradan bir meslek olarak görülse de, dünyanın en zor meslekleri arasında yer alır. Gerginlik ve stresi, uğranılan kaba kuvvet dikkate alınmaz. İsmail Güneş gibi iş kazasında yaşamını yitirmek de var."
İpekçi: Hangisinin katili cezalandırıldı?
Son günlerde babası Abdi İpekçi'nin öldürülmesinin "Ergenekon" şüphelilerinin haberleşmesinde geçtiği iddialarının cinayetin cezalandırılmasına dönük umut yaratıp yaratmadığı sorulan Nükhet İpekçi, bianet'e, "Umut ede ede bittik artık. Hasan Fehmi'nin katillerini neden ceza verilmediğini araştırmakla başlayalım. Hangisinin katili cezalandırıldı?" şeklinde yanıt verdi.
Erinç, TGC yetkilileri Turgay Olcayto, Zafer Atay, Gülseren Güver, Sibel Güneş, TGC Basın Senatosu Başkanı Necmi Tanyolaç, 2. başkanı Seraceddin Zıddıoğlu, Gazeteciler Sosyal Yardımlaşma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç ve genel sekreteri Engin Köklüçıkar, yazar Emin Karaca, Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi'nin de aralarında bulunduğu topluluk, Hasan Fehmi'nin Çemberlitaş Sultan Mahmut Türbesi'ndeki mezarını ziyaret ettikten ve saygı duruşunda bulunduktan sonra TGC Basın Müzesi'ndeki "Öldürülen Gazeteciler Galerisi"ni ziyaret etti.
Erinç: "Eleştiriye hoşgörü, belgeler üzerinde kaldı"
Siyasetçilerin eleştiriye hoşgörü göstermelerine ilişkin Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi'nce Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHM) 10. maddesinin genişletilmesi yönünde çalışmalar yapıldığını anımsatan Erinç, Türkiye'nin bu belgelere imza attığı ancak gereğinin yerine getirilmediğini açıkladı.
Galata Köprüsü üzerinde 6 Nisan 1909 günü kurşunlanarak öldürülen Hasan Fehmi, TGC kayıtların "öldürülen ilk gazeteci" olarak biliyor. O tarihten bu yana 62 gazetecinin öldürüldüğünü açıklayan Erinç, sadece Abdi İpekçi'nin öldürüldüğü 1 Şubat 1979'dan sonra 47 habercinin öldürüldüğü, bunlardan 14'ününse 1992 yılında kaybedildiğini hatırlattı.
Erinç, "Diliyoruz ki, bu süreç iki yıl önce yitirdiğimiz Hrant Dink ile kapanmış olsun. Ancak, biliyoruz ki, meslektaşlarımız hala tehdit ediliyor, güvenlik kuvvetlerinin kaba kuvvetine maruz kalmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.(EÖ)