Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Dünya Futbol Kupası başlamadan önce bütün dünyaya bir çağrı yaptı ve "Gole gidin, çocuk işçiliğine son verin" dedi.
Dünya Kupası Güney Afrika'da 11 Haziran'da başlıyor. Bir sonraki gün, 12 Haziran'sa, Çocuk İşçiliğine Karşı Dünya Günü.
ILO Genel Müdürü Juan Somavia "Milyarlarca insan Dünya Kupası'nın heyecanına kapılmışken 215 milyondan fazla çocuk hayatta kalmak için çalışıyor. Onlar için eğitim ve oyun oynamak lüks. Çocuk işçiliğini sona erdirmekle ilgili ilerleme yavaşlıyor; 2016'da çocukların en kötü biçimlerde çalıştırılmasının sona erdirilmesi hedefinden uzaktayız" diye konuştu.
2006'da BM Üyesi ülkeler çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin 2016'da ortadan kaldırılması hedefini belirlemişlerdi. Ancak ILO'nun son raporu, çabalar artırılmazsa bu hedefin tutturulamayacağını ortaya koyuyor. Cenevre'deki ILO konferansı 11 Haziran'da bu raporu görüşecek. Geçen ay, 80 ülkeden gelen 450'den fazla delege, bu konuda hazırlanan bir yol haritasını kabul etmişti. Yol haritası, hükümetler, işverenler, emekçiler, sivil toplum, bölgesel ve uluslararası örgütler tarafından atılabilecek adımları, yol gösterici ilkeleri içeriyor.
"Çocuk işçiliği sona ermeden ilköğretim hedefleri tutmaz"
Birleşmiş Milletler'in İnsan Hakları Eğitimi üzerine ajanslar arası eşgüdüm komitesi de, bir açıklamayla "Çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri ortadan kaldırılmadan, ilköğretim hedeflerine ulaşılamaz" dedi.
Komite BM'nin Binyıl Kalkınma Hadefleri'nin ikincisi olan "Herkes için erişilebilir, parasız, zorunlu ilköğretim" hedefinin çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasıyla dorudan bağlantılı olduğunu vurguladı.
ILO'nun 182 numaralı sözleşmesi, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerini şöyle tanımlıyor:
1. Kölelik ve zorla çalıştırma. Buna çocuk ticareti ve silahlı çatışmalarda yer almaya zorlamak da dahil.
2. Çocukların seks işçisi olarak çalıştırılması ve pornografide kullanılması.
3. Çocukların uyuşturucu üretimi ve ticareti gibi etkinliklerde çalıştırılması.
4. Çocukların sağlığını, güvenliğini ve ruhsal durumunu etkileyecek "tehlikeli işlerde" çalıştıılması. (TK)